018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gutenberg: Srbija će morati da se odluči između EU i Rusije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Srbija će u jednom trenutku morati da se odluči između perspektive u Evropskoj uniji i ruskog prijateljstva, izjavio je danas bivši nemački ministar odbrane Karlo Teodor Gutenberg.
Gutenberg je za B92 rekao da je na Srbiji da donese odluku da li će da uvede sankcije Rusiji, ukoliko Brisel to traži.
„Ne moram Srbiji nikakve savete da dajem, jer je to odluka koju ona mora da donese. Ako odlučite da se približite EU, što je takođe cilj koji nailazi na punu podršku, postoji važan korak koji morate da napravite da biste tražili pristup EU. U jednom trenutku ćete morati da odlučite da li su te vrednosti bitnije od prijateljstava“, rekao je Gutenberg.
Govoreći o Južnom toku, Gutenberg je istakao da je potrebno naći više opcija za budućnost sopstvene zemlje.
„Setio sam se Nabuka, setio sam se Južnog toka sada, ako pogledamo iz šire perspektive vidim da u današnjem vremenu, sa svim geopolitickim tenzijama kojih neće biti manje u godinama koje dolaze, definitivno ima smisla tražiti druge opcije, a ne zavisiti samo od jednog partnera“, ukazao je Gutenberg.
Prema njegovim rečima, to ne znači izbaciti jednog partnera, već naći više opcija za budućnost sospstvene zemlje.
„Mislim da Srbija takođe treba da traži nove prilike“, istakao je bivši nemački ministar.
Upitan o slanju mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na krizno područje u Ukrajini, Gutenberg je rekao da bi pomoglo kad bi se međunarodna zajednica uključila više nego sada.
„Vredi pokušati, ako ništa drugo, to je samo deo rešenja i nije deo dogovora iz Minska, taj dogovor mora biti ispunjen“, zaključio je Gutenberg
Tanjug 22.02.2015 14:56