018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gušteri i zmije – česti kućni ljubimci

Komentari: isključeni

Najtraženiji neobični kućni ljubimci u Srbiji su gušteri, a nije retkost da građani u stanovima čuvaju zmije, paukove, žabe, pa i tropske miševe. Ovo se može proveriti na brojnim društvenim mrežama, koje su svojevrsna berza i galerija, gde mnogi ljubitelji i odgajivači guštere nude za 20 do čak 150 evra, dok egzotične vrste zmija u Srbiji dostižu i neverovatnih 800 evra po primerku.

Dve boe, na koje je naišla ekipa naše emisije “PetBook“, žive u jednoj tatoo radnji u Poslovnom centru „Kalča“. Nikada nikog nisu ujele, a njihov vlasnik kaže da je ključ u tome da im se priđe predmetom.

Dve prave pravcate boe dele terarijum u jednom lokalu u „Kalči“. I same vole da se pokazuju, ali im, kao i svim stanovnicima Srbije,  smeta promaja, pa pošto su poreklom iz tropskih krajeva – najbolje ih je držati u njihovom staklenom domu.

Pored zmija, našim ljudima su zanimljivi i gušteri gekoni, koji mogu da proizvedu određene zvukove, zbog čega se za njih vezuje verovanje da će u kući, u kojoj se čuje njihova pesma, uskoro biti rođeno dete. Dok su gekoni ‘stidljiviji’ i više za gledanje, gušter bradata agama je izrazito aktivan, pitom i zanimljiv, pa sa njim ljudi mogu da šetaju ili da ga nose na ramenu.

Veliko interesovanje vlada i za iguane, iako one zahtevaju specijalne uslove čuvanja. Iguane su gušteri koji rastu i do dva metra, mnogo jedu, zahtevaju poseban terarijum i mogu biti agresivne, upozoravaju odgajivači, uz opasku da su posebni uslovi potrebni i za čuvanje zmija. One su, ipak, česti kućni ljubimci, i u Srbiji se najčešće čuvaju pitoni, a među njima je najpopularniji burmanski piton, koji može da naraste i do šest metara. Boe su odmah za njima.

Neobičnih kućnih ljubimaca je sve više u našem komsiluku, iako njihovim vlasnicima i dalje “prete“ brojne predrasude.

Povezane vesti