018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Grip na snazi, nema mesta panici!

Komentari: isključeni

Devet osoba u Srbiji preminulo je od posledica gripa, dok je tokom prošle nedelje registrovano preko petnaest hiljada novih slučajeva, pokazuje poslednji epidemiološki bilans. Lekari napominju da je ovo uobičajena sezona gripa, a prevencija treba biti pojačana, s obzirom da u ovom trenutku cirkulišu 3 tipa virusa. Ipak, poručuju stručnjaci, razloga za paniku nema!

Na Institutu „Milan Jovanović Batut“ objašnjavaju da su sve žrtve gripa imale hronične bolesti i oslabljen imunitet. Od početka sezone u Srbiji je registrovano oko 90.000 slučajeva sa simptomima nalik gripu, ali je tačan broj verovatno mnogo veći, jer se ne javljaju svi lekaru. U ovom momentu situacija je malo specifična, jer cirkulišu tri virusa, pa ukoliko vam se simptomi gripa iznova pojavljuju, moguće je da vas je uhvatio drugi tip .

Lekari su i dalje pri stavu da je vakcinacija najbolja prevencija gripa, ali kada je obavljena na vreme, odnosno pre udarne sezone. Prema evidenciji niškog Doma zdravlja do sada je vakcinu primilo tek nešto više od 3.000 ljudi, po čemu je Nišavski okrug najslabiji u Srbiji.

Povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i bolovi u mišićima uobičajeni su simtpomi zaraze gripom. Lekari poručuju da, dok bolest traje, ne odlazite na posao ili javna mesta, ukoliko nije neophodno.

Povezane vesti