018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Grčki potres na berzama odneo 88 mld dolara bogatašima

Od:
Komentari: isključeni

PARIZ – Oko 200 najbogatijih ljudi na svetu izgubilo je 88 milijardi dolara zbog grčke krize samo tokom poslednjih sedam dana juna, zbog sunovrata berzanskih indeksa koji je usledio posle neuspeha sastanka evrogrupe 24. juna u Briselu, kada je grčki premijer Aleksis Cipras ošto kritikovao Međunarodni monetarni fond.
Od ukupnog iznosa ovog „virtuelnog“ gubitka, 52,3 odsto zabeleženo je samo u toku jednog dana, u ponedeljak 29. juna, pokazao je „Blumergov indeks milijardera“.
U proseku, gubitak svakog miljardera je dostigao 217,5 miliona dolara u periodu od 24. juna do danas, prenosi list Figaro.
Iako su pojedini bogataši profitirali, poput najbogatijeg Afrikanca koji je od minulog ponedeljka zaradio 639,2 miliona dolara, veliki broj milijardera je pretpeo gubitak.
Najveću štetu zabeležio je Španac Amansio Ortega, osnivač Zare i drugi najbogatiji čovek sveta. Njegovo bogatstvo procenjeno na 69,2 milijardere dolara smanjeno je za 3,5 milijardi dolara.
Najbogatiji čovek sveta Bil Gejts izgubio je u jednom danu, u ponedeljak 29. juna, 1,4 milijarde dolara, dok je gubitak njegovog sunarodnika Vorena Bafeta iznosio 1,6 milijardi dolara, što je upravo iznos koji Atina duguje MMF.
Zbog pada Pariske berze i francuski milijarderi imali su gubitak, pa je Lilijan Betankur, vlasnica kompanije Loreal, finansijski „olakšana“ za 1,1 milijardi dolara, vlasnik telekomunikacione grupe Altis, Patrik Drai, za 992,6 miliona dolara, a Bernar Arno, vlasnik konglomerata LVMH, za jednu milijardu dolara.

Tanjug 01 Jul 2015 18:30
AP Photo/Petros Karađias)