018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Grčka u generalnom štrajku, desetine hiljada na ulicama

Od:
Komentari: isključeni

ATINA- Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je danas u Grčkoj, u sklopu 24-časovnog štajka vodećih grčkih sindikata, nezadovoljnih najavljenim otpuštanjima i reformama penzionog sistema u zemlji
Na dva protestna skupa u Atini prisustvovalo je oko 30.000 ljudi, saopštila je policija, dok je 6.000 prošetalo ulicama drugog po veličini grčkog grada Soluna, preneo je AP.
Generalni štrajk u Grčkoj paralisao je mnoge javne službe u zemlji, zatvorene su škole, a u bolnicama su radile samo hitne službe.
Štrajku su se pridružili i kontrolori vazdušnog saobraćaja zbog čega je otkazano na stotine domaćih i međunarodnih letova.
Javni saobraćaj u Atini bio je u prekidu više sati jer su se štrajku pridružili i vozači autobusa, trola i metroa, a brodovi su, takođe, ostali usidreni u lukama.
Na održavanje štrajka su pozvali sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, GSEE i ADEDY, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo najavljenim otpuštanjima i penzionim reformama koje od Grčke zahtevaju njeni kreditori Evropska unija i Međunarodni monetarni fond.
„GSEE se opire dogmatskoj opsesiji vlade i ‘trojke’ međunarodnih kreditora da nastave sa merama štednje i povećanjem poreza“, navodi se u zvaničnom saopštenju sindikata, koji je takođe optužio vladu u Atini da pokušava da tržište rada vrati u „srednji vek“ i da sprovede mere koje kao posledicu imaju „humanitarnu krizu“.
Neki Atinjani, međutim, vide malo nade da bi novi štrajk mogao da donese promene.
„Štajk je beznačajna stvar. Nešto veoma veliko mora da se desi jer smo stigli do tačke kada smo na ivici da skočimo kroz prozor“, rekao je biznismen Stamatis Fasulis.
Kako bi rešila finansijsku krizu, Grčka je od 2010. uzela milijarde evra zajmova od evrozone i MMF, a zauzvrat se obavezala da će sprovesti bolne mere štednje, uključujući smanjenje penzija i plata.
Napredak Grčke u reformama pažljivo prate MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka.
Tanjug 27.11.2014 15:38
Foto AP, Fotis Plegas