018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Grčka: Pobeda Sirize, slavlje ispred sedišta partije

Od:
Komentari: isključeni

ATINA – Levičarska partija Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima izbora u Grčkoj saopštenim večeras.
Siriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova posle 25,5 odsto prebrojanih glasova, osvojila 36,5 odsto glasova i imaće između 149 i 151 mesta u 300-članom parlamentu, prenela je agencija ANA.
Na drugom mestu je, kako prenosi grčka agencija, Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 27,7 odsto glasova, odnosno 76 poslaničkih mesta.
Slede neonacistička ekstremnodesničarska Zlatna zora sa 6,3 odsto glasova, odnosno 17 mesta, i Potami (Reka) sa 5,9 odsto glasova, odnosno 16 poslaničkih mesta.
U parlament će još ući Komunistička partija Grčke (KKE) sa 5,6 odsto glasova, odnosno 15 poslanika; PASOK sa 4,8 odsto glasova (13 mesta) i Nezavisni Grci (ANEL) sa 4,7 odsto glasova (13 mesta).
Ostale stranke, uključujući Pokret socijaldemokrata bivšeg premijera Jorgosa Papandreua, osvojile su manje od tri odsto glasova i nisu prošle cenzus.
Lidera Sirize Aleksisa Ciprasa i, po svemu sudeći, budućeg premijera, dočekale su večeras ispred sedišta stranke u centru Atine pristalice koje već slave pobedu. Još je, međutim, prerano reći da li je Siriza obezbedila apsolutnu većinu od 151 poslaničkog mesta, što bi joj omogućilo da samostalno formira vladu.
Sirizi bi za dlaku, odnosno za jedno mesto, mogla da izmakne apsolutna većina pošto će, prema trenutnim zvaničnim projekcijama, imati 150 mesta, ali konačni ishod biće neizvestan sve dok ne budu prebrojani svi glasovi. Ukoliko ne obezbedi apsolutnu većinu, Cipras će morati da pokuša da formira koaliciju s manjim partijama ili da postigne dogovor koji bi Sirizi omogućio da formira manjinsku vladu.
Cipras (40) mogao bi da postane najmlađi premijer Grčke u poslednje četiri decenije.
„Izgleda da je ovo istorijska pobeda, poruka koja se ne tiče samo grčkog naroda“, rekao je portparol Sirize Panos Skuletis. „Ona će ođeknuti širom Evrope i doneti olakšanje.“
Pobeda Sirize bi, prema ocenama agencija, mogla da označi ne samo politički preokret u Evropi, već i da bude presudna za ostanak Grčke u evrozoni. Cipras je najavio da, u slučaju pobede, namerava da pregovara o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu „trojku“ (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).
On je, posle glasanja u Atini, izjavio da građani danas odlučuju da li će se trojka sutra vratiti u Grčku kako bi bile ispunjene obaveze koje je preuzeo Samaras o daljem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza i nastavku bankrotske i katastrofalne restriktivne ekonomske politike ili će Grčka sutra početi da se bori za dostojanstven život u Evropi.
„Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji“, rekao je on.
Konačni rezultati mogu očekivati u ranim jutarnjim časovima.
Grčki dug dostigao je 240 milijardi evra, dok stopa nezaposlenosti iznosi skoro 26 odsto. Grci su izašli na prevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspeo da izabere novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamenio Karolosa Papuljasa, a prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.
Tanjug 25.01.2015 21:23
AP Photo/Thanasis Stavrakis