018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradsko veće usvojilo predlog elaborata

Komentari: isključeni

Kompanija „Džonson Elektrik“ mogla bi već u prvoj polovini naredne godine da pokrene proizvodnju u Nišu, pošto je Gradsko veće usvojilo Predlog elaborata o davanju zemljišta u radnoj zoni Sever.

U ovoj će fabrici posla biti za više od 1000 ljudi, a priliv u budžet Grada će za 5 godina biti veći od tri miliona evra.

Posle memoranduma koji su predstavnici Vlade Srbije, Grada Niša i kompanije „Džonson Elektrik“ potpisali 27. juna, gradske službe izradile su Nacrt elaborata, kojim će ova firma dobiti 3,8 hektara zemljišta za izgradnju novog postrojenja u radnoj zoni Sever. Njime se u Nišu planira izgradnja fabrike vredne dvadeset miliona evra, u kojoj će u prvoj fazi biti zaposleno 1.000 radnika, uglavnom inženjera.

„Džonson Elektrik“ je prvi strani investitor iz Hong Konga. Ova kompanija je prošle godine ostvarila promet od dve milijarde dolara, a njen najveći konkurent na evropskom tržištu je „Boš“. Nacrt elaborata treba da usvoje i Skupština Grada kao i Vlada Srbije.

U Nišu će se proizvoditi elektromotori za sve, a pre svega za automobilsku industriju, čime se povećava broj fabrika koje će u Srbiji proizvoditi ove komponente. Kompanija zapošljava više od 38.000 radnika u 23 zemlje, od čega 4.000 u Evropi.

Povezane vesti