018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradsko veće sledeće nedelje o isključenjima sa sistema toplane (VIDEO)

Sledeće nedelje Gradsko veće razmatraće mogućnost isključenja korisnika koji žive u zgradama sa sistema daljinskog grejanja, uz plaćanje “simbolične” takse, najavio je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Potrošači koji više ne žele ovaj vid grejanja ipak mogu jednostrano da raskinu ugovor sa toplanom. To je njihovo zakonsko pravo, a dovoljno je samo da pošalju Gradskoj toplani dopis da više ne žele njene usluge i da ih ubuduće neće plaćati, tvrde advokati.

Korisnici daljinskog grejanja koji žive u zgradama možda će moći da se isključe sa mreže Toplane, a da ne plaćaju fiksni deo računa kao do sada. Ipak, bivši korisnici daljinskog grejanja moraće, u tom slučaju, da plaćaju “simboličnu” taksu. Koliko je to novca, još nije poznato. Ovo bi trebalo da sadrži predlog Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, od koje danas nismo uspeli da dobijemo potvrdu ove nformacije. Ovo će biti moguće samo ukoliko Gradsko veće usvoji ovakvu odluku sladeće nedelje, najavio je zamenik gradonačelnika Niša.

Međutim, zakon omogućava potrošačima da jednostrano raskinu ugovor sa “Gradskom toplanom” jer on nije sklopljen na određeno vreme, kažu advokati. Potrebno je samo da korisnici pismeno zahtevaju od Toplane isključenje uz napomenu da uslugu više neće plaćati.

Uprkos tome što Toplana izbegava da isključi korisnike na zahtev, pojedinci su uspeli da ostvare ovo pravo na sudu. To im garantuje Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obligacionim odnosima. Kolektivna tužba je isplativija, dodaje advokat Jovović.

Goran Cekić koji živi u zgradi u Duvaništu je uspeo sudski da se isključi sa sistema Gradske toplane, ali tek posle 5 godina koliko je trajao spor.

Zakoni države su iznad gradskih odluka, kažu u Udruženju za zaštitu prava korisnika daljinskog grejanja. To garantuje potrošačima pobedu u borbi protiv Toplane.

Ukoliko se svi stanari slože da cela zgrada bude isključena sa toplovoda to može da se učini bez problema, kažu u toplani. Što se tiče pojedinačnih zahteva vlasnika stanova, to bi napokon trebalo da bude regulisano novom odlukom koja se očekuje naredne nedelje.

Povezane vesti