018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradsko veće predložilo nove cene za uređenje gradskog građevinskog zemljišta(VIDEO)

Gradsko Veće predlaže da cena naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, odnosno legalizacije, bude od 945 dinara za seoska domaćinstva do 5.900 dinara po kvadratu za stambene jedinice u prvoj gradskoj zoni. Usvojen je i predlog projekta javno-privatnog partnerstva u gradskom prevozu koji predviđa preciznije polaske, funkcionalnije linije, kao i smanjenje subvencija tako što bi, umesto grada, troškove rada kontrolora – plaćati prevoznik.

Cena naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i legalizacije, izjednačena je Ustavom. Predlog predviđa osam gradskih zona. Za prvu, iznos je 5.900 dinara, za prigradsko područje, odnosno petu zonu, na primer, cena je 3.940, a za seoska domacinstva 945 dinara po kvadratu. Na popust od 30 odsto imaće pravo svi koji plate ceo iznos, a na još 20 odsto socijalni slučajevi i preduzetnici koji će otvaranjem objekata uposliti preko 30 radnika.

Nove prevoznike posle raspisivanja tendera, a po odobrenju Komisije za javno-privatno partnerstvo, Niš ce dobiti pocetkom septembra.Nova organizacija,omogucice sledece prednosti.

Predloženo je i kreditno zaduženje grada u iznosu od 335 miliona dinara, za finansiranje preuzetih, a neizmirenih obaveza, što je i predviđeno budžetom i što, prema rečima gradonačelnika, neće utucati na stepen daljih zaduženja. Predloženo je i kreditno zaduženje od 450 miliona dinara, za izgradnju Zapdne tribine stadiona Čair.

Većnici su predložili i da visina fiksnog dela naknade za predsednike nadzornih odbora u gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima bude 35.000, a za člnove 30.000 dinara. Imace pravo i na promenljivi deo koji će iznositi 20 odsto od dobiti koje preduzeće ostvri tokom godine. Utvrđni su i predlozi poslovanja preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, o čemu će, kao i o ostalim predlozima odlučivati Skupština grada.

Povezane vesti