018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradsko veće: Pravednija naplata poreza (VIDEO)

Komentari: isključeni

Ukoliko Skupština Grada bude usvojila predlog Gradskog Veća, porez na imovinu, ubuduće će se naplacivati u odnosu na 8, a ne kao sto je to sada slučaj na šest zona. Cilj ovakve izmene,kako je zaključeno,jeste pravednija naplate ove dažbine. Pored ovoga,većnici su na današnjoj sednici usvojili i predlog da građanima i korisnicima socijalne pomoći, Javno komunalno preduzeće Objedinjena naplata ponovo omogući izmirivanje zaostalih dugovanja na rate, bez uračunavanja kamate.

Na osnovu predloga, koje je usvojilo gradsko veće, pored toga što bi se porez na imovinu obračunavao na osnovu 8 gradskih zona, u njega bi bila uračunata i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.Na taj način ova dažbina za građane u prvoj, takozavanoj ekstra, i drugoj zoni, biće u proseku veći za 20 do 30 odsto.

Za obveznike u ostalih 6 zona osnova za naplatu poreza na imovinu neće se značajno menjati. Većnici su usvojili i predlog na osnovu kojeg će građanima i korisnicima socijalnih usluga biti omogućeno da od 25. novembra do 31.decembra, ponovo imaju pravo da sklapaju ugovore sa Objednjenom naplatom, kako bi zaostale racune mogili platiti na rate  bez uračunavanja kamate od momenta sklapanja ugovora. Pored toga, socijlno-ugroženi će dobiti i pravo da im mesečni račun bude smanjen za 5 odsto, ukoliko nove račune budu plaćali redovno. Prihvaćen je i predlog da pravo na novčanu pomoć Grada ubuduće imaju poroodice u kojima su nezaposlena oba roditelja, a ne samo jedan kao što je to do sada bio slučaj i da pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju i porodilje koje nisu registrovane u Nišu.Veće je prihvatilo i predlog da grad sa 118.000 dinara učestvuje u Projektu “Teleasistencija“ – na osnovu kojeg će, telefonskim pozivom biti omogućena zdravstvena pomoć za 25-oro starih, iznemoglih i usamljenih lica.
Usvojen je o predlog da Uprava za  obrazovanje, kulturu, omladinu i sport bude razdovijena na posebne uprave.

Usvojeni su i predlozi za  obrazovanje Saveta za zaštitu zdravlja Grada Niša i Uprave  za zaštitu prava pacijenata, kao i predlog o osnivanju Lokalnog antikorupcijskog foruma koji će pratiti efekte borbe protiv korupcije u Nišu. Ovom prilikom gradonačelnik je pojasnio da na njegovu i inicajitivu mnogih sugrađana, parkiranje automobila na parkingu ispred Doma zdravlja do daljnjeg neće biti naplaćivano, ali da će „pauk“ uklanjati sva nepropsno parkirana vozila.

Povezane vesti