018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradsko veće: Grad dodatni garant Toplani (VIDEO)

Komentari: isključeni

Gradsko veće dalo je saglasnost da grad Niš sa „Toplanom“ i „Jugorosgasom“ zaključi protokol o regulisanju dela duga tog javnog preduzeća prema svom snabdevaču za 2013\ 2014. godinu. Protokolom je predviđeno da grad bude dodatni garant „Toplani“ za kredit koji uzima kod “AIK” banke.

Ova i tačka dnevnog reda koja se odnosi na reviziju projekta ,,Pokretaretanje Drugog inkubacionog ciklusa Bizinis inkubator centra”, bile su teme posebne sednice Gradskog veća, kojoj je prethodila i redovno zakazana 75. sednica ovog gradskog tela.

Dug Toplane prema “Jugorosgasu” početkom februara iznosio je oko 595 miliona dinara. To javno komunalno preduzeće postiglo je dogovor sa svojim snabdevačem o smanjenju duga za 150 miliona dinara, tako što će ga preuzeti “AIK” banka. Toplana će banci izdati menice na osnovu kojih će u devet jednakih mesečnih rata i uz grejs period od 3 meseca, izmiriti 150 miliona duga. Grad će, na osnovu saglasnosti Gradskog veća dati dodatna sredstva obezbeđenja.

Gradska toplana se na kraju svake grejne sezone suočava sa velikim dugovanjima, jer svoje usluge isporučuje 6 meseci, a od korisnika ih naplaćuje 12 meseci. Ove godine, kako ocenjuju u Gradskom vecu, to dugovanje je najmanje do sada.

Veće je usvojilo rešenje o prihvatanju učešća u sufinansiranju projekta “Pokretanja drugog inkubacionog ciklusa” i osnivanje “Centra za informaciono-komunikacione tehnologije Inkubator Centra. Za ovu godinu, predviđeno je da Grad učestvuje sa 17 miliona dinara.

Kako je ocenjeno, ovaj projekat, koji se pokazao kao veoma uspešan u drugim gradovima, nije davao najbolje rezultate. Zato je krajem 2013. godine urađena reorganizacija. Za 2014. godinu, Centar je započeo sa novim rukovodstvom i novim tržišnim načinom poslovanja. Otvoren je centar za zavarivanje, a u planu je ogranak za proizvodnju pečuraka.. U nadležnoj upravi kažu i da postoji interesovanje investitora iz Norveške za otvaranje postrojenja za izradu bezbedonosne opreme, ali se očekuje finansijska stabilnost projekta, koju treba svojim delom da potvrdi i Grad.

Na sednici Gradskog veća, koja je prethodila, usvojen je i zaključak o programu rada sportskih organizacija, za koje je ove godine izdvojeno 170 miliona dinara, odnosno za oko 30 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu. Taj novac raspoređen je na 17 klubova. Ženski fudbalski klub “Mašinac”, zbog višemesečne blokade nije predviđen za dobijanje novca iz budžeta.

Povezane vesti