018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dugovanja Toplani oko milijardu i 400 miliona dinara (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Gradska toplana će prinudno naplaćivati dugovanja plenidbom imovine potrošača, kaže direktor Slobodan Maksimović. Ovo je neophodno kako bi ispoštovali dinamiku plaćanja dugova „Jugorosgasu“.

Preko 90 odsto Nišlija redovno plaća grejanje, ali su dugovi onih koji to ne rade na vreme oko milijardu i 400 miliona dinara, kažu u gradskoj toplani. Zbog dugova koje imaju prema „Jugorosgasu“, koji je i glavni snabdevač prirodnim gasom, biće prinuđeni da od dužnika naplate prinudno zaplenom imovine.

Ukoliko Toplana ne bude platila „Jugorosgasu“ 530 miliona duga i sledeću sezonu dočeka sa nešto više od dva miliona duga, ovaj snabdevač će aktivirati menice i naplatiti celokupan dug od oko milijardu dinara. Kako tvrde, ovo će onemogućiti funkcionisanje preduzeća. To se već dogodilo prošlog juna nakon čega je dogovorena dinamika otplate koju moraju da ispoštuju, tvrdi Maksimović.

Proceduru zaplene imovine pokrenuli su kod 3 najveća dužnika iz grupe fizičkih lica čija ukupna dugovanja prelaze 2 miliona dinara. Maksimović dodaje da je veliki problem što je od preduzeća u stečaju zakonski nemoguće naplatiti potraživanja ali i to što je utuženje neisplativo zbog ogromnih taksi.

U Objedinjenoj naplati kažu da oko 95 odsto potrošača ostvaruje popust jer račune plaćaju do datuma dospeća i da su kod neplatiša uglavnom nerešeni imovinsko-pravni odnosi ili se radi o vlasnicima objekata u kojima niko ne stanuje. U crvenoj zoni pred utuženje su dužnici koji nisu platili 6 računa i oni mogu da sklope ugovor o reprogramu koji podrazumeva plaćanje na najviše 24 rate, a ukoliko nisu u mogućnosti da pod tim uslovom isplate dugovanja treba da se obrate Toplani, kaže Goran Milosavljević portparol Objedinjene naplate.

Povezane vesti