018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradska toplana koriguje račune (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Korisnici daljinskog grejanja koji nisu ugradili delitelje toplote, a stanuju u zgradi gde je 70 i više procenata stanara to učinilo, više neće morati da plaćaju duplo grejanje. Njihova potrošnja će se ubuduće obračunavati po koeficijentu 1,6. Kako su najavili u „Gradskoj toplani“, korisnicima koji su do sada plaćali po koeficijentu 2 biće vraćen novac.
U Toplani se nadaju da će „Jugorosgas“, od koga nabavljaju energente, odblokirati račun do kraja meseca.
Abnormalni računi za grejanje ove sezone iznenadili su mnoge Nišlije. Naročito one koji nisu ugradili delitelje toplote. Njima su obračunavali potrošnju po koeficijentu 2, duplo od prosečne potrošnje u gradu. Promena pravilnika o obračunu i preraspodeli toplotne energije trebalo bi da smanji taj koeficijent na 1,6, a svima koji su plaćali duplo biće smanjeni raniji računi, kažu u Gradskoj toplani.
Uprkos tome što 90 odsto korisnika redovno plaća grejanje, Toplana ima velike dugove prema dobavljaču. Dugovanja se, kažu, iz meseca u mesec gomilaju. Toplana od korisnika potražuje preko milijardu dinara, a od 4. marta je u blokadi zbog duga od 730 miliona dinara prema „Jugorosgasu“.
Januarski i februarski računi su veći, jer je gas poskupeo u januaru, kada je i počela da važi gradska odluka o poskupljenju, iz novembra prošle godine, tvrde u Toplani. Cene gasa se menjaju kvartalno, pa su moguća i nova poskupljenja. Račune do čak 30 i 40 hiljada dinara dobili su i oni potrošači koji plaćaju varijabilni deo računa, odnosno potrošnju na 6 meseci umesto na 12, kao ranije. Iako su mnogi nezadovoljni daljinskim grejanjem u gradu, u Toplani tvrde da je nemoguće da se isključe sa mreže, već samo da im se privremeno obustavi isporuka toplotne energije. U tom slučaju oni bi morali da plaćaju fiksni deo računa. Iako su ranije u Toplani, a i u gradu, najavljivali mogućnost isključenja sa mreže, uz plaćanje simbolične takse, to još nije potvrđeno.
Pojedinim korisnicima daljinskog grejanja kojima je na januarskim računima obračunata i potrošnja za polovinu decembra, ali po novoj, višoj ceni, do kraja meseca biće korigovani računi, kažu u Toplani i dodaju da je do sada 6 korisnika uspelo da se isključi sa toplovodne mreže bez ikakve obaveze prema Toplani, ali preko suda.

Povezane vesti