018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradonačelnik Perišić o saopštenju LAF-a (VIDEO)

Komentari: isključeni

Povodom saopštenja Lokalnog antikorupcijskog foruma da je proširenje nadležnosti javno-komunalnog preduzeća „Naissus“ suprotne Zakonu o javnim nabavkama i Ustavu Srbije, oglasio se i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. On kaže da je odluka Skupština grada legitimna i obavezujuća i da nezakonitost te odluke može da utvrdi samo Ustavni sud.

Lokalni antikorupcijski forum podseća da su 4. marta od Skupštine grada zatražili da se u dnevni red poslednje sednice uvrsti Predlog odluke o stavljanju van snage dve sporne odluke o Naissusu. Proširenje nadležnosti odnosi se na na izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, što je, kako tvrdi LAF, povreda Zakona o javnim nabavkama. S druge strane, gradonačelnik Perišić pozvao je članove LAF-a da ukoliko smatraju da je došlo do povrede zakona, to i dokažu. Osim toga, on je podsetio na opširnu raspravu koja je prethodila donošenju skupštinske odluke.

Perišić dodaje da je odluka usvojena na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima i da nije na gradu da odlučuje o tome da li se taj zakon kosi sa onim o javnim nabavkama.

U LAF-u kažu da u Nišu postoji 15 firmi koje se bave sličnim delatnostima koje se poverene Naisusu. Izuzimanjem tih poslova iz sistema javnih nabavki ove firme su dovedene u neravnopravni položaj, stvoren je prostor za poskupljenje radova, a povećan je i rizik od korupcije. Zbog toga će pred nadležnim državnim organima inicirati pokretanje postupka protiv odgovornih u gradu zbog učinjene povrede Zakona o javnim nabavkama.

Povezane vesti