018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Građani su izgubili poverenje u medije (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Mediji gube funkcionalnost koju imaju u društvu, i pre svega su u funkciji propaganda i promocije, rezultati su istraživanja koje je sproveo Biro za društvena istraživanja. Osim što su oni podsetili da novinari ne smeju da zaborave da treba da rade isključivo u interesu građana, oni su oštro osudili i ponašanje političara i predstavnika vlasti prema samim novinarima.
Da li medijski sadržaji odgovaraju potrebama građana? Da li su mediji u službi građana? Ako je sudeći po istraživanju koje je obavio Biro za društvena istraživanja, odgovor je NE. Građani su poverenje u medije izgubili.
Obrazovanje novinara, obrazovanje političara i obrazovanje svih elita koje na ovaj ili onaj način utiču na medije kao i mediji na njih jedna je od mera za poboljšanje novinarstva u Srbiji. Kako je novinarka Tamara Skroza naglasila, često nadrealne stvari koje se objavljuju i nalze na naslovnim stranama mnogih listova, medijske hajke koje, kako je rekla čereče, ljude, predstavljaju medijsku sramotu. Ipak, kako kaže za takvu sramotu profesije ima više krivaca. Na to utiče i postojanje tj nepostojanje medijske pismenosti.
Ono što je moguće sada uraditi jeste poštovanje kodeksa novinara i primena samih zakona. Za poštovanje etičkih kodeksa i načina izveštavanja uopšte neophondo je imati oštre mehanizme za regulaciju i samoregulaciju medija, zaključuje Skroza. Panel diskusija odrzana je u organizaciji fondacije Konrad Adenauer