018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Građani ovog dela Srbije treba da imaju sve što i stanovnici Beograda i Vojvodine (VIDEO)

Ako budu usvojeni, nacrti zakona o medijskim javnim servisima i elektronskim medijima, u obliku koji je predviđen, a prema kome će javni servisi biti samo RTS i Radio televizija Vojvodine, jug Srbije i Niš biće diskriminisani, a građani i nacionale manjine u ovom delu Srbije će ostati bez informacija od vitalnog značaja, kažu u Koaliciji za Niš.

Predsednik Skupštine udruženja Koalicija za Niš Miroslav Jović kaže da će, prema predlogu nacrta zakona, RTS i RTV plaćati svi građani Srbije preko budžeta. U isto vreme nacrt predviđa povlačenje države iz lokalnih medija, što praktično znači diskriminaciju ovog dela Srbije.

I potpredsednik makedonskog nacionalnog saveta Blagoje Ilijevski ocenjuje da bi ukidanjem finansiranja lokalnih medija, odnosno odlukom da se ne formiraju regionalni javni servisi, manjine bile uskraćene za informacije na svom maternjem jeziku. Na NTV-u se, podseca Ilijevski, već reemituje jedna emisijia na makedonskom jeziku.

Miroslav Jović iz Koalicije za Niš kaže da ovo udruženje ne traži ništa više do onog što imaju građani koji žive u Vojvodini i Beogradu.

Jović naglašava da bi, s obzirom na to da su svi dokumenti i dalje u fazi rasprave, bilo potrebno da se uključi niška politička scena i stručna javnost, i predlozže rešenje  da bi se Niš našao u ovom zakonu. On smatra da nije dobro, niti dovoljno, da ovaj proces vodi samo jedna televizija već da bi u ceo proces dobijenja medijskog regionalnog javnog servisa morali da se uključe i predstavnici svih ustanova i organizacija, Filozofskog fakulteta, sve političke partije, narodni poslanici, kako bi se otvoreno suprotstavili nacrtima zakona o javnim servisima i elektronskim medijima, i kako bi se zaustavio proces stalnog zapostavljanja ovog dela Srbije.

 

 

 

 

 

Povezane vesti