018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Građani Niša u znak protesta okupili su se danas na trasi Koridora 10

Od:
Komentari: isključeni

U znak protesta, građani Niša okupili su se danas na trasi Koridora 10, kod iskopanih zidina ranohrišćanske bazilike za koju je, uprkos odluci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Republički zavod izdao dozvolu za zatrpavanje radi nastavka izgradnje auto-puta na tom mestu.
Građani Niša, zajedno sa ovdasnjim Zavodom za zastitu spomenika culture, svako na svoj način, danima unazad vode pravu borbu za to da auto-put prema bugarskoj granici ne prođe preko ranohričćanske crkve kod Bele Palanke, koja datira iz četvrtog veka i koja je, prema rečima direktorke niškog Zavoda, od takvog značaja za srpsku kulturu da ne sme biti ni izmeštena, a kamoli zatrpana peskom i asfaltom. Zavod iz Niša borbu je vodio administtrativnim putem i , kažu, neće štedeti sredstva. Direktorka niškog zavoda Elena Petrović Vasić rekla je ovom prilikom da je zavod pokrenuo upravni postupak protiv republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture zbog odluke da dozvoli zatrpavanje bazilike i izgradnju autoputa preko nje.
Isto poručuje i nekoliko desetina Nišlija sa lica mesta. Svima je, kažu, jasno da zatrpavanje bazilike peskom i izgradnja Koridora 10 preko nje, zapravo znači uništenje izuzetno vredne građevine.
„Očekujemo da će sud kada pogleda svu dokumentaciju, doneti odluku i rešiti ovaj problem. Mi smo uvek radili po zakonu i ispoštovali smo sve potrebne procedure. To potvrđuje i dokumentacija koju posedujemo“, rekla je Vasić.
U protestu je učestvovao i direktor turističke organizacije Niša koji je istakao da ovaj lokalitet nosi veliki turistički potencijal, koji bi zatrpavanjem bio izgubljen.
„Na teritoriji Srbije je pronađeno više hrišćanskih bazilika ali je ova u Crvenoj reci najznačajnija do sada otkrivena“, rekao je Parlić.
Radnici preduzeća Koridori Srbije nastavili su protekle nedelje radove na autoputu prema Bugarskoj na trasi koridora 10, nakon što je odobrenje za to dao republički Zavod za zaštitu spomenika kulture. Nakon toga, protiv zatrpavanja bazilike oglasio se i Patrijarh srpski Irinej, ali radovi do danas nisu zaustavljeni. Nadležni podsećaju da graditelji svakog trenutka crkvu mogu da poruše jer imaju za to dozvolu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika što je slika i prilika odnosa republičkih vlasti i prema kulturnom nasleđu, a naročito prema onom van ,,kruga dvojke“.