018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Grad priprema planska rešenja za sanaciju deponije (VIDEO)

Grad Niš priprema planska rešenja kako bi se sanirao problem gradske deponije na Bubnju, na kojoj je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila odlaganje otpada decembra prošle godine. Skupštinska Komisija za planove danas je usvojila Plan detaljne regulacije za prostor gde se deponija nalazi, a on bi trebalo da omogući eksproprijaciju okolnog zemljišta – kako bi se, praktično, povećao kapacitet za odlaganje smeća, pojašnjava za NTV Miroljub Stanković, zamenik načelnika Uprave za planiranje i izgradnju Grada Niša, koji je i predsedavajući Komisije za planove niške Skupštine.
Republička inspekcija za zaštitu životne sredine u decembru je izrekla zabranu odlaganja otpada na deponiju na Bubnju. Zbog ovog problema Grad Niš priprema planska dokumenta kako bi se prevazišla ova situacija. Skupštinska Komisija za planove utvrdila je nacrt Plana detaljne regulacije na prostoru deponije.
U iščekivanju trajnog rešenja za nišku deponiju, smeće iz grada odvozi se i dalje na Bubanj. Direktor JKP Mediana za Nišku televiziju kaže da ovo preduzeće poštuje odluku o zabrani odlaganja smeća od 25. decembra prošle godine, ali pojašnjava da se ona ne odnosi na čitavu površinu deponije, već samo na dva polja od ukupnog prostora za odlaganje otpada.

,,Mi poštujemo odluku o zabrani odlaganja smeća ali se ta odluka odnosi na polja S1 i S4. Otpad iz grada skladištimo na preostala dva polja. U pregovorima smo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Institutom Kirilo Savić oko preprojektovanja, kako bismo rešili problem.“

Odlaganje smeća na nišku deponiju zabranjivano je više puta. Odlukom nadležne inspekcije bila je zatvorena i 2006. godine, posle čega je započeta rekultivacija i nastavljeno odlaganje otpada otvaranjem novog polja. U Komisiji za planove kažu da bi Plan detaljne regulacije deponije uskoro trebalo da se nadje pred odbornicima Skupštine grada Niša.

Povezane vesti