018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gorivo po evropskim standardima

Komentari: isključeni

Ukoliko od danas na pumpama u Srbiji zatražite da vam natoče gorivo BMB 95, dobićete Evro premijum, a umesto D-2 dobićete Evro dizel. To znači da je počela da se sprovodi odluka Ministarstva energetike o definitivnom prelasku tržišta Srbije na goriva evropskog standarda.

Benzinske stanice rasprodaće samo preostale zalihe D-2 i BMB 95, a u Udruženju naftnih kompanija Srbije za NTV kažu da će time biti smanjeno zagađenje životne sredine sumporom. Litar goriva koštaće vas nešto više, ali će, kažu, i automobil manje da troši.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da na više od 80 odsto benzinskih stanica-članica, te vrste goriva su već povučene iz prodaje. Dizel D2 i bezolovni benzin od 95 oktana nisu u skladu sa evro 5 standardom kvaliteta, zbog čega je Ministarstvo energetike donelo odluku o povlačenju iz upotrebe. Dakle, svi koji su do sada koristili BMB 95, preći će na Evro premijum 95, 98 ili 100 oktana, a oni koji su koristili dizel D 2, prelaze na Evro dizel. Iako plaćaju koji dinar više, i za vozače je ovo bolje rešenje.

Ipak, ne prelaze svi sa dizela D 2 na Evro dizel – neka vozila od sada će koristiti novo gorivo – gasno ulje 0,1.

Ministarstvo energetike precizno će definisati upotrebu gasnog ulja, a u Udruženju naftnih kompanija navode da ono ima 10 puta manje sumpora nego dizel D 2. Osim praćenja evropskih standarda, neophodno je da se zaštiti i životna sredina. Svedoci su i naši građani, koji, recimo, žive u Holandiji.

Domaći dizel D2 i benzin premijum BMB od 95 oktana, koji ne odgovaraju evro 5 kvalitetu, trebalo je pre dve godine da budu povučeni sa tržišta, ali je dogovoreno da se njihova proizvodnja i prodaja produže do završetka modernizacije Rafinerije Pančevo.

Povezane vesti