018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Goran Gocić predstavio roman „Tai“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Šezdeseti dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine, Goran Gocić, predstavio je svoj roman “Tai” koji je književna kritika proglasila najboljim u Srbiji u 2013.godini. Roman je predstavljen u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifikacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na Zapad. Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti“ na temu kako bi jedan  samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da hrišcanski zaštiti jednu  ženu.

Osim čeka na kojoj je suma od milion dinara koji dobija nagrađeni autor, Ninova nagrada za najbolji roman godine, predstavlja i dalje najprestižniju književnu nagradu u Srbiji.

Ninova nagrada je prvi put dodeljena 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman “Koreni”. Njen trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović. Nagrada je za šest decenija samo 4 puta dodeljena ženama piscima, a nije dodeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta.

Povezane vesti