018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Godišnjica proboja Sremskog fronta

U spomen kompleksu „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida danas je uz vojne i državne počasti obeležena 68. godišnjica proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu.

Državnu ceremoniju obeležavanja predvodio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, koji je i ime Vlade Srbije položio venac na spomen kompleks.

Obeležavanju proboja Sremskog fronta uz nekoliko hiljada građana prisustvovali su i diplomatski predstavnici zemalja saveznica čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, kao i brojna udruženja građana koja neguju tradicije NOB-a.

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.Uz jedinice Jugoslovenske Armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada „Italija“.U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.

Poginulo je i 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica. Na strani neprijatelja, poginulo je oko 30.000 vojnika.

Proboj Sremskog fronta označio je i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije. (Tanjug)

  • ljubisa

    Vecna Slava i hvala oslobodiocima!