018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Godišnjica misteriozne smrti velikog pesnika

Na današnji dan pre 52 godine okončan je život Branka Miljkovića, jednog od najvećih srpskih pesnika druge polovine prošlog veka. Bio je esejista i prevodilac, čiji se život završio gotovo na samom početku, u dvadeset sedmoj godini, čime je javnost ostala uskraćena za nova dela ovog neponovljivog stvaraoca. Poštu Nišliji Branku Miljkoviću, polaganjem venaca na spomenik ispred Narodnog pozorišta odali su predstavnici Opštine Medijana, njegovi školski drugovi i drugarice, kao i đaci osnovne škole koja nosi njegovo ime.

Brаnko Miljković rođen je u Nišu 29. jаnuаrа 1934. godine. Od 1949. do 1953. godine bio je učenik Prve niške gimnаzije „Stevаn Sremаc“, gde je njegov pesnički dar otkriven u školskom književnom društvu „Njegoš“. U savremenoj srpskoj poeziji se, 1957. godine, predstavlja zbirkom pesama “Uzalud je budim“. Knjigu “Smrću protiv smrti“, objavio je sa mladim crnogorskim pesnikom Branimirom Šćepanovićem.  Iz štampe mu 1960. godine , po oceni kritike, izlaze najbolje knjige “Poreklo nade“ i “Vatra i ništa“, a naredne godine iz Beograda odlazi u Zagreb, gde objavljuje zbornik pesama “Krv koja svetli“. Talentovanom pesniku polaganjem venca, poštu je odao i predsednik Opštine Medijana.

Razočaran u ljude iz svog okruženja seli se u Zagreb. Takvo raspoloženje, međutim, ne napušta ga ni u novoj sredini, koja ga je dosta hladno primila i gde se odriče svih knjiga koje je objavio. Nesrećan, odaje se alkoholu. Bez pravog prijatelja, sam jedne večeri odlazi na periferiju. Sledećeg jutra našli su ga mrtvog u Maksimirskoj šumi.

Da vreme ne može da izbriše trag pravih vrednosti govori i postojanje mnogih književnih klubova koji neguju ljubav prema poeziji neprolaznog pisca, među kojima je i književni klub “Vatra i život“ Osnovne škole „Branko Miljković“, koja ime nezaboravnog pisca nosi već 32 godine.

Povezane vesti

 • Juznjak

  Jel ste Vi gospodo novinari primetili stamparsku gresku na spomeniku ?
  Pise БРАNКО МИЉКОВИЋ.
  Dakle N je latinicno.

  Da li mozete da uticete na nadlezne da ovo promene?
  Hvala unapred.

  • Urednik

   Da, da, primetili smo. Hvala na sugestiji, pokušaćemo da utičemo da se to promeni.