018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gimnazijalci organizovali akademiju na Dan sećanja na žrtve Drugog svetskog rata (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Učenici i profesori gimnazija “Bora Stanković“ i “Stevan Sremac“ organizovali su akademiju povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Pored mnogobrojnih zvanica, akademiji je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić.

Učenici obe gimnazije prikazili su i dva autorska kratkometražna filma o sudbinama onih koji su svoje živote ugradili u borbu protiv fašizma. Jevrejska porodica Mandil i njeno stradanje tokom Drugog svetskog rata, tema je filma učenika Gimnazije „Bora Stanković“. Đaci „Stevana Sremca“ režirali su film o niškom koncentracionom logoru „12.februar“.

Podšku niškim gimnazijalcima u borbi protiv nacizma, rasizma i antisemitizma dao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić.

Kreativnim pristupom u izradi filmova, poručio je ministar, učenici razvijaju veštine istraživanja i timskog rada, stiču funkcionalno i trajno znanje,kao i odgovornost pojedinca. Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Ministarsva spoljnih poslova, Ambasade Izraela, Sjedinjenih Drzava, Ruske Fedearacije, Evropske Unije i niške Školske uprave.

Povezane vesti