018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gimnazijalci obeležili ruske Masljenice

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Veliki ruski praznik, Masljenice, kojim se obeležava kraj zime i dolazak proleća, obeležen je danas i u Nišu. Učenici Gimnazije „9. maj“, predvođeni svojom profesorkom ruskog jezika Natašom Janketić priredili su pravu rusku zabavu svojim drugovima i nastavnicima, a po drevnoj ruskoj tradiciji, nisu izostale ni čuvene palačinke.

Srbi ove nedelje slave Belu nedelju, poslednjih sedam dana pred početak Uskršnjeg posta, koji se u nedelju završavaju Pokladama. Isti praznik u Rusiji se naziva Masljenice .

Masljenica je narodni praznik u kome su pomešani paganski i hrišćanski običaji, njegovim proslavljanjem i spaljivanjem strašila ispraća se zima i dočekuje proleće. To je i bio povod za veliku rusku priredbu u niškoj gimnaziji.

Jedan od simbola Masljenica su i palačinke, kao simbol Sunca i one se pripremaju na mnogo načina čitavih nedelju dana, a meso se ne jede, pa je Masljenica poznata i kao nedelja bez mesa. I taj običaj su učenici „9. maja“ ispoštovali, pa su se i đaci i nastavnici čitavog dana gostili omiljenim slatkišima.

Povezane vesti