018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gimnazija „Bora Stanković“ domaćin državnog prvenstva u matematici (VIDEO)

360 talentovanih mladih matematičara iz svih srednjih škola u Srbiji, danas u Nišu, boriće se za titulu najboljeg. Državno takmičenje u matematici održava se u niškoj gimaziji “Bora Stanković”, koja je već nekoliko godina zaredom domaćin matematičkim genijalcima iz cele zemlje, a prema rečima organizatora, broj takmičara koji iz godine u godinu raste, dokaz je da Srbija ima talenat, koji bi nadležni u zemlji trebalo na što bolji način da iskoriste.

Ovi mladi ljudi, trenutno su najbolji mladi matematičari koje Srbija ima. Ovde su, kako bi na državnom takmičenju u matematici, koje se visoko kotira u Evropi, odmerili snage i pokazali ko koliko ume. Najbolje od njih, kasnije očekuje i učešće na matematičkoj olimpijadi. Treme, one pozitivne, kažu da ima, ali tvrde da znanje pobeđuje sve.

Niška gimnazija Bora Stanković je već četvrti put zaredom organizator ovog državnog takmičenja. U rukovodstvu ove škole kažu da su ponosni na to što imaju priliku da ugoste mlade genijalce iz cele zemlje, ali i što se Niš, sa svojim matematičarima visoko kotira u zemlji.

Iako Srbija važi za jednu od zemalja koja ima ogroman naučni potencijal, stručnjaci iz oblasti matematike tvrde da taj potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen, i na pravi način stimulisan.

Organizaciju i održavanje ovog matematičkog nadmetanja je pomogao i Grad Niš, a gradonačelnik prof,dr, Zoran Perišić imao je čast da otvori takmičenje.

Na ovogodišnjem, 56. po redu državnom takmičenju iz matematike, učestvuje 360 najboljih matematičara, koji su podeljeni u dve kategorije, od kojih je jedna samo za one đake koji idu u specijalna matematička odeljenja.

Nakon državnog takmičenja u matematici, mladi matematičari iz cele Srbije, imali su prilike da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim znamenjima grada Niša. Za njih je niški Narodni muzej, organizovao besplatan obilazak značajnih spomenika kulture, među kojima je i jedna on najznačajnih, jedinstvena u svetu “Ćele Kula”. Nakon toga talentovani srednjoškolci obišli su i Arheološku salu Narodnog muzeja, gde su imali prike da vide brojne eksponate koji slikovito prikazuju priče o istorijskom i civilizacijskom razvoju grada Niša.

Povezane vesti