018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gerontološki centar kao pravi dom (VIDEO)

Komentari: isključeni

Više od 300 starih i obolelih lica trenutno je smešteno u dva niška doma. Za mesečnu naknadu od 23 500 do 48 000 dinara, zavisno od kategorije korisnika, obezbeđena je dvadesetčetvoročasovna medicinska nega, ali i brojne, njima prilagođene, kreativne aktivnosti.

Niški Gerontološki centar trenutno je dom za 265 korisnika, od čega je 140 potpuno zavisno i zahteva dvadesetčetvoročasovnu negu. Cena smeštaja kreće se od 23 400 za stara lica koja se mogu brinuti o sebi do 48 240 dinara za korisnike kojima je sve vreme potrbna medicinska pomoć.

Iako daleko od svog doma, korisnici kažu da je malo toga što im nedostaje.

Pored Gerontološkog centra u Nišu postoji i privatni, licencirani dom Eskulap. Razlika u ceni smeštaja nije velika, niti se kvalitet usluga mnogo razlikuje. Medjutim, stiče se utisak da je korisnicima Gerontološkog centra, zbog većeg prostora i brojnijeg osoblja dostupno više radionica i celokupnija zdravstvena nega. Dom Eskulap, sa druge strane, poseduje dva ambulantna vozila i ima, kako kažu, odličnu saradnju sa KC I Vojnom bolnicom.

Prema poslednjem popisu u Srbiji živi više od 80 000 građana starijih od 85 godina, dok je prosečna starost stanovništva 42 godine. Zbog ovakvih podataka svrstani smo u stare nacije, pa bi, pored napora da je učini mlađom, nega o starima trebalo da bude jedan od osnovnih zadataka socijane politike.

Povezane vesti