018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Georgijeva predala pomoć EU

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva predala je danas u Beogradu ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću pomoć u borbi protiv poplava.
Ona je danas, prilikom obilaska Centra sektora za vanredne situacije, predala generatore, pokretne jedinice za rasvetu terena sa dizel generatorom i opremu za rasvetu, tuševe za vanrednu situaciju i grejače za vodu, koje donira Euleks.
Georgijeva je kazala da je pored toga na raspolaganje za snabdevanje stanovništva u ugroženom području stavljen i helikopter.
„Imperiosinirani smo snažnim reagovanjim srpskih vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ponosni smo što možemo da budemo uz vas u ovim teškim danima“; kazala je Georgijeva.
One ja ukazala da će ovi generatori snabdevati strujom 1.000 porodica i da dolaze u trenutku kada moraju da budu mobilisane najveće mogucge snage.
Georgijeva se posebno zahvalila Euleksu na brzom i operativnom reagovanju.
Stefanović je rekao da je Srbija zahvalna Evropskoj komisiji na donaciji koja će omogućiti da preko 1.000 domaćinstava dobije struju.
Generatori će omogućiti da pre svega oni gradovi i mesta koji su ostali u potpunosti bez snabdevanja električnom energijom mogu da počnu da bolje funkcionišu, dodao je on.
„To ide ruku pod ruku sa naporima koje vlada čini da se omogući vraćanje normalnog života, distribucije hrane, vode i lekova“, kazao je ministar, dodajući da se u ovom trenutku radi na proceni štete i onoga što su najbolji sledeći koraci.
Zajedno sa vladinim timovima i svim ministarstvima Ministarstvo unutrašnjih poslova će se posvetiti tom poslu u narednim danima.
„Mi završavamo sve poslove koji su u ugroženim područjima najvažniji. Obezbeđujemo da se linije snabdevanja normalno odbvijaju i da stanovništvo oseća što manje posledice ove katastrofalne poplave“, naglasio je on.
Evropska komesarka, zajedno sa ministrom Stefanovićem, prethodno je obišla Obrenovac, gde se na licu mesta upoznala sa posledicama poplava koje su još uvek prisutne u većim delovima ovog grada.

Foto Tanjug, S. Radovanović