018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gašenje velikog broja medija ugrožava javni interes (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je danas ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca da odmah pokrene inicijativu za donošenje novog zakona o javnom informisanju koji će, kako navodi taj sindikat, biti u skladu sa Ustavom Srbije i demokratskim standardima. Taj sindikat je u saopštenju naveo da bi Tasovac to trebalo odmah da uradi umesto što preti gašenjem lokalnih medija, a odgovornost za to pokušava da prebaci na lokalne samouprave od kojih zahteva da se najkasnije do 1. aprila izjasne o modelu privatizacije medija čiji su osnivači.
SINOS poziva sve lokalne samouprave da zatraže od Ustavnog suda hitno izjašnjavanje ustavnosti Zakona o javnom informisanju, za sta su inicijativu jos u septembru 2014. godine podneli taj sindikat I Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS).
Ocenjeno je da gašenje velikog broja medija i ugrožavanje javnog interesa zbog posotjeceg zakona o inf. moze biti sprečeno isključivo brzom odlukom Ustavnog suda .
SINOS u saopštenju, koje je potpisala predsednica tog sindikata Dragana Čabarkapa, navodi da je set medijskih zakona usvojen prošle godine oduzeo gradovima i opštinama ustavno pravo da osnivaju medije, a tu mogućnost ostavio nacionalnim savetima.
Posledice sue c vidljive u Bujanovcu i Preševu. Nacionalni savet Albanaca doneo je odluku da osnuje radio-televiziju na svom jeziku. U toj redakciji, u Bujanovcu, neće biti Srba, pa ce ovo područje ostati bez informacija na srpskom jeziku kao posledicu striktnog poštovanja zakona države Srbije“, piše u saopštenju.
SINOS navodi da je Zakon o javnom informisanju omogućio „of-šor“ kompanijama da budu vlasnici medija, čime je, kako tvrdi, legalizovana netransparentnost vlasništva i mogućnost prekomerne koncentracije kapitala što, svakako, navodi, nije evropski standard, iako Tasovac tvrdi suprotno.