018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gabrovčani proslavili krsnu slavu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Za meštane sela Gabrovac i okolnih sela, 8. jun je poseban datum. U verskom kalendaru praznik Svete Trojice Gabrovčani proslavljaju kao krsnu slavu i sabor. Litije se nose od manastira Svete trojice , a rezanje slavskog kolača obavlja se ispod zapisa, velikog bresta starog preko trista godina.

Gabrovac je selo nadomak NIša sa 500 domaćinstava i nešto vise od 2000 stanovnika. Zahvaljujući angažovanju mladih kojih ima dosta u ovom selu, krsna slava ovog sela, Sveta trojica u narodu poznata kao Duhovi, proslavlja se posebno svečano i u duhu pravoslavne tradicije. Svečana povorka nosi litije od Manastira Svete trojice koji potiče iz trinaestog veka.

Gabrovčani su prošle godine pokrenuli inicijativu da se očisti i uredi prostor oko svetog drveta. Formiran je Park Svete trojice, sa obnovljenom česmom i drugim sadržajima.

Veliki broj meštana, ali i gostiju iz susednih sela, prisustvovao je osvećenju i rezanju slavskog kolača u Parku Svete trojice, a u muzičkom delu ove manifestacije, nastupila je lokalna folklorna grupa „Srma“.

Povezane vesti