018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Francuske stipendije za naše studente

Komentari: isključeni

Na Elektronskom fakultetu Nišu predstavljene su stipendije francuske Vlade namenjene studentima iz Srbije, i to za programe master II i doktorske studije. Iako je, prema rečima, koordinatora Francuskog instituta u Srbiji, Sandre Elezović, program stipendiranja prvenstveno namenjen studentima tehničkih fakulteta, konkurs je otvoren i za postdiplomce svih ostalih fakulteta. Prednost nastavka školovanja u Francuskoj je i dvostruka diploma, srpska i francuska, što otvara mogućnost i lakšeg zaposlenja u inostranstvu. Školovanje, u zavisnosti od programa, traje od 6 meseci do godinu dana, a stipendija pokriva troškove školarine, života u Francuskoj, kao i socijalno osiguranje.

U nameri da unapredi saradnju između Francuske i Srbije i podstakne mobilnost studenata, Francuski institut u Srbiji dodeljuje svake godine stipendije srpskim studentima koji školovanje žele da nastave u Francuskoj. I ove godine konkurs je otvoren za sve koji su završili osnovne studije ili su na završnoj godini. Iako nije osnovni uslov, poželjno je da sudenent koji aplicira raspolaže dobrim znanjem francuskog jezika. Prednost pri dodeljivanju stipendija, takođe, imaju studenti tehničkih nauka.

Francuski institut svake godine obezbedi 20 do 40 stipendija za studente iz Srbije, a ove godine nastojaće da preko određenih firmi obezbedi i dodatni broj, kako bi što više njih moglo da se usavršava na nekom od univerziteta u Francuskoj.

Prezentaciji stipendija francuske Vlade prisustvovao je i stipendista programa „Erasmus mundus“, Aleksandar Vučković, diplomac niškog GAF -a , koji je bio u Parizu na master studijama .

Stipendije francuske Vlade pokrivaju troškove školovanja u Francuskoj, kao i smeštaj i socijalno osiguranje. Prijavljivanje se može obaviti preko campus france-a,  u Srbiji , www.srbija.campusfrance.org, a krajnji rok za konkurisanje je 8. mart.

Povezane vesti