018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Forum” o pretplati, visini komunalnih usluga, standardu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

„U Lukseburgu građani ne plaćaju TV predplatu iako je najmanja zarada 2000 evra. Slična situacija je i u drugim evropskim zemljama tako da se ne može uvažiti stav nadležnih o obaveznoj tv petdplati za RTS u iznosu od 500 dinara.
Posle smanjenja plata i penzija za 10% bilo je očekivano da cene komunalnih usluga kao i usluga državnih javnih servisa budu smanjene za isti iznos.

To se nažalost nije dogodilo, već je došlo do njihovog povećanja, a posebno cene grejanja, koje mnogi građani Niša više nisu u stanju da redovno izmiriju“, kaže Jovan Jovanović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Forum“
Srbija se definitivno ne može upoređivati sa zemljama zapadne Evrope, posebno kada se govori o životnom strandardu, procečnim zaradama i cenama komunalnim uslugama.
Prema rečima Jovana Jovanovića, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, država je pogrešila što je prepustila lokalnim samoupravama da same određuju metodologiju i visinu cena komunalnih usluga. Najočitiji primer za to su protesti korisnika daljinskog grejanja u Nišu.
Potrošači su postali članovi pojedinih Savetodavnih tela i Odbora za pritužbe građana pri Nadzornim odborima komunalniih preduzećima. To je veliki korak napred u procesu donošenja odluka u niškim javnnim servisima. U državnim preduzećima, posebno u RTS-u situacija po tom pitanju nije ohrabrujuća, jer predstavnici korisnika usluge još uvek nemaju pristup procesu odlučivanja, kaže Jovan Jovanović iz Udruženja za zaštitu potrošača Forum.