018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Forum će insistirati na povlačenju odluke o tv pretplati (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Nakon što je uputio rukovodstvu RTS-a i javno objavio pismo u kome traži povlačenje odluke o plaćanju takse za javni servis, Centar za zaštitu potrošača “Forum“ pokušaće da i preko poslanika ostvari ovu nameru. Predsednik ovog centra Jovan Jovanović kaže da, obzirom na finansijsku situaciju u Srbiji, u ovom trenutku nema opravdanja za uvođenje novog nameta.
Centar za zaštitu potrošača “Forum“ kao jedan od glavnih argumenata za povlačenje odluke o taksi za javni medijski servis Srbije navodi prosečnu zaradu građana koja pokriva oko dve trećine prosečne potrošačke korpe. U nekim delovima zarade pokrivaju i samo trećinu, kaže predsednik ovog centra Jovan Jovanović. Osim toga u otvorenom pismu upućenom RTS-u ističe se i da u izveštaju Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine iz septembra 2012. godine stoji da u Srbiji oko 3.500.000 građana ima dugove za utrošenu električnu energiju i da se dugovi kreću od 100.000 do više miliona dinara.
Kao argument Jovanović navodi i to što se u mnogim zemljama Evropske Unije javni servisi ne finansiraju iz pretplate građana. Tako su na primer među zemljama koje nikada nisu imale pretplatu Estonija, Španija, Rusija i Litvanija, dok su Mađarska, Holandija ali i susedna Crna Gora ukinule pretplatu. Kako bi ostvarili ovu nameru iz Centra za zaštitu potrošača “Forum“ kažu da će se obratiti i poslanicima.
Inače pozivajući se na navedeni član Zakona o zaštiti potrošača iz Foruma traže i da RTS i RTV formiraju Savetodavna tela u kojima će biti i predstavnici evidentnih organizacija potrošača kako bi se u tom telu zauzeo stav o uvođenju takse koja bi iznosila 500 dinara za javni medijski servis.