018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Forum: Bez EU standarda u primanjima teško do EU cene struje (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Trenutna socio- ekonomska situacija u Srbiji veoma je loša, u svakom pogledu, i zbog toga je neophodno da ukoliko nadležni iz vlasti Republike traže da se ukapamo u evropske standarde, moraju da obezbede i uslove za to, kažu u udruženju za zaštitu potrošača Forum. Ističu da razumeju koncept evropskih cena i određenih pravilam ali kako navode, da bi se to poštovalo neophodno je ljudima obezbediti i evropske zarade.
Najavljeno poskupljenje struje koje od Srbije zahteva MMF, stalni rast cene grejanja i energenata, ali i poskupljenje produkata svih ostalih uslužnih i proizvodnih delatnosti razumljivo je ukoliko se gleda u globallu na ekonomiju koju vode zapadne zemjle članice EU. Međutim, kako kažu prdstavnici Foruma naša zemlja, a naročito jug Srbije uveliko kaska za tim stadardom koji se nameće građanima.
Prema navodima prvog čoveka udruženja Forum, Jovanovića, minimalne zarade u zemljama EU veće su od minimalnih zarada u Srbiji od 2,5 do 13 puta, i da građani Srbije u odnosu na kupovnu moć plaćaju istu cenu struje kao i potrošači u Francuskoj i veću cenu u odnosu na potrošače u Švedskoj i Finskoj. U otvorenom pismu koje je ovo udruženje poslalo premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću stoji i da je pravo svake države da sama utvrđuje cene svojih usluga protiveći se, kako navode, uplitanju Međunarodnog monetarnog fonda u odredjivanju cene struje u Srbiji.