018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Formira se Nišvil fondacija (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ljubitelji muzike će uskoro moći da podrže niški džez festival učlanjenjem u Nišvil fondaciju, što će koštati 10 evra godišnje. Članovi će imati povoljnije ulaznice, propagandni materijal i mogućnost da se druže sa izvođačima, kaže direktor festivala Ivan Blagojević.
Organizatori Nišvila će, kažu, narednih godina raditi na tome da ovaj festival postane čuven i van granica Srbije, a naročito će se truditi da privuku goste iz Sofije i Skoplja. Nova strategija razvoja festivala predviđa budžet od 500 000 evra, za razliku od dosadašnjeg koji iznosi od 300 do 350 000 evra. To planiraju da ostvare uz pomoć ljubitelja muzike, koji su i ranije želeli da pomognu organizaciju. Članstvo u Nišvil fondaciji bi koštalo 10 evra godišnje.
Nišvil nema svoje bine ni bekstejdževe, kao ni ostalu opremu koju su do sada unajmljivali. Plan je da u narednom periodu ulažu upravo u infrastrukturu.
Svaki treći posetilac festivala nije Nišlija, a stranci provedu u proseku 3 dana u našem gradu, pokazuju rezultati istraživanja. Na ovaj način u privredu uđe oko pola miliona evra za vreme trajanja festivala. Uprkos tome, neizvesno finansiranje od strane Ministarstva kulture i grada najviše koči razvoj Nišvila. Ipak, festival je finansijski pomogla američka ambasada.
Naredne 3 godine, kako najavljuju, olakšaće kupovinu karata za one koji nisu iz Niša. Organizatori Nišvila imaju u planu i da povećaju honorare izvođača kako bi imali kvalitetniji program. Ovogodišnji Nišvil džez festival trajaće od 13. do 16. avgusta. Na 10 stejdževa, oko 600 izvođača održaće 90 koncerata.