018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Fond zdravstvenog osiguranja: Počela isplata za trudnice

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – U svim filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) počela je isplata naknade zarade trudnicama u iznosu od 35 odsto, saopštio je danas taj fond.
Fondu su se obraćale trudnice sprečene za rad zahtevima za dostavljanje podataka o isplati naknade zarade, a po utvrđenom činjeničnom stanju konstatovano je da su razlozi kašnjenja nepostupanje ili neblagovremeno postupanje poslodavca, navodi se u saopštenju.
Fond ukazuje da „ima slučajeva da je poslodavac tek 3. marta podneo dokaze za isplatu naknade zarade za septembar 2014. godine, kao i slučajeva da poslodavac ne dostavlja potpunu dokumentaciju i s tim u vezi zahtevanu dopunu dokumentacije, zbog čega ne postoje uslovi za postupanje RFZO“.
U toku februara došlo je do privremenog prekida u isplati dela naknade zarade u iznosu od 35 odsto u svim mestima-filijalama RFZO, dodaje se u saopštenju.
Nova verzija obračuna dela naknade zarade prosleđena je svim filijalama fonda i po ažuriranju matične evidencije od strane filijala, neće postojati smetnje za obračun i isplatu ovog dela naknade zarade.
Naknada zarade u iznosu od 100 odsto obezbeđuje se osiguranicama trudnicama koje su sprečene za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.
Trudnice ostvaruju pravo na naknadu zarade u iznosu od 65 odsto od osnova u zakonom propisanom roku od 30 dana od dana podnošenja kompletne dokumentacije, dodaje se u saopštenju.
Portal „Bebac“ poslao je zaštitniku građana Saši Jankoviću zbirnu pritužbu u ime 300 trudnica iz Srbije, koje već mesecima ne dobijaju naknadu za trudničko bolovanje od RFZO.
Od Jankovića se traži da pomogne budućim majkama da što pre dobiju svoj novac.
Kako je navedeno na sajtu „Bebca“, na njegovu adresu stiglo je 300 pritužbi na rad RFZO od trudnica iz svih krajeva Srbije, koje su uz lične podatke dale i detaljan opis problema u vezi sa kašnjenjem naknade.
Sve pritužbe su potom, objedinjeno, prosleđene na adresu Zaštitnika građana.
„S obzirom na to da nekima kasni samo deo od 35 odsto od zarade, koji je RFZO dužan da isplaćuje direktno na račun trudnice, a nekima i onaj drugi, većinski deo od 65 odsto, koji bi trebalo poslodavac da im prosledi od Fonda, tražili smo od zaštitnika građana da pomogne budućim majkama da što pre dobiju svoj novac“, poručuju iz „Bebca“.
Portal smatra da je u vreme kada je u Srbiji herojski čin odlučiti se na potomstvo nedopustivo da pronalitetna politika bude na ovako sramotno niskom nivou.
„Buduće majke se već u prvim mesecima trudnoće suočavaju sa nebrigom države prema njima, a tako su tretirane i nakon porođaja. Umesto da budu zaštićene i imaju beneficije, žene koje se odluče na majčinstvo u ovoj državi se kažnjavaju i povređuje im se dostojanstvo“, poručuje „Bebac“.
Uz napomenu da nijedan razlog za neisplaćivanje naknada za trudničko bolovanje nije opravdan i prihvatljiv, „Bebac“ navodi da od zastitnika građana traži da stane u zaštitu trudnica.

Tanjug 12.03.2015 16:09
Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija