018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Fond za razvoj nudi povoljne kredite privrednicima (VIDEO)

Komentari: isključeni

Ove godine Fond za razvoj ima niže kamatne stope i duži period otplate za kredite koje daje malim i srednjim preduzećima.

Sredstva su namenjena pretežno privrednicima koji se bave proizvodnjom i uslužnim delatnostima, kaže direktorka Fonda Slađana Backović.

Krediti Fonda za razvoj sada su povoljniji nego prošle godine a namenjeni su pretežno mikro, malim i srednjim preduzećima kao i privrednicima koji su pogođeni poplavama, kaže direktorka Fonda Slađana Backović. Reč je o investicionim, kratkoročnim, kreditima za trajna obrtna sredstva, za sanaciju poplavljenih područja i refinansiranje. Maksimalna kamatna stopa je 3 odsto, a duži su i periodi otplate kao i grejs period.

Backović dodaje da Fond već ima stotinak zahteva za kreditiranje, a u Regionalnoj privrednoj komori upoznali su privrednike sa ovogodišnjim programom.

Kredit do 200 miliona dinara mogu da dobiju velike firme koje izvoze više od polovine svojih proizvoda, a do 100 miliona mala i srednja preduzeća. Koliko će para dobtiti ipak zavisi od poslovanja i broja zaposlenih koje ne smeju da otpuštaju dok ne otplate kredit.
Ovogodišnji budžet Fonda za kreditiranje privrede je 5 milijardi dinara, a po potrebi može biti i veći. Na pitanje da li postoje politički uticaji na dodelu kredita Fonda, kako je upozorio Savet za borbu protiv korupcije, Backović je odgovorila:

Fond za razvoj ostaje u Nišu, dodala je direktorka Backović.

Povezane vesti