018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Finansijska blokada američke administracije

Senat i Predstavnički dom Kongresa nisu usvojili budžet, pa je u ponoć automatski blokirano finansiranje aktivnosti američke federalne vlade. Na prinudne odmore biće upućeno više od 825 hiljada zaposlenih u saveznoj administraciji. Kamen spoticanja – finansiranje zakona o zdravstvenom osiguranju, takozvanog „Obamakera“.

Višečasovna politička drama odigrala se sinoć u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa SAD, koji su naizmenično usvajali predloge budžeta, koji su se razlikovali u samo jednoj tački – prihvatanju finansiranja zakona o zdravstvenom osiguranju, takozvanog „Obamakera“, ali na kraju nisu uspeli pronađu zajedničko rešenje.

Blokada vlade uticaće na niz državnih aktivnosti, od rada sudova do finansiranja vojske, policije i svih federalnih institucija.

Tokom dramatičnog ponedeljka u Vašingtonu, prvo je Senat, u kojem većinu imaju demokrate, tokom dana usvojio budžetski predlog koji predviđa finansiranje „Obamakera“, vrativši tako budžetski zakon na odlučivanje u Predstavnički dom.

Predstavnički dom je, posle višečasovnih konsultacija vođa republikanaca, počeo glasanje sinoć oko osam časova i nakon polusatne debate izglasao novi predlog budžeta, koji odlaže finansiranje „Obamakera“ za narednu godinu dana. Za takav predlog je glasalo 228 kongresmena, dok je 201 bio protiv. Među onima koji su glasali za bilo je i devet demokrata, dok je 12 republikanaca glasalo protiv ovog predloga.

Pre samog glasanja, odigrala se mala partijska drama među republikancima, pošto su senatori takozvane umerene struje, koju predvode Džon Bejner i Džon Mekejn, pokušali da izdejstvuju da većina njihovih kolega ipak glasa za neku vrstu kompromisnog predloga, kojim bi bilo izbegnut prestanak finansiranja aktivnosti federalne vlade.

Međutim, krilo koje predvodi kongresmen Ted Kruz iz Teksasa, a blisko je konzervativnom Pokretu čajanka, ni na koji način nije želelo da se dogovor sa demokratama postigne, ako ne odustanu od finansiranja zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kongresmeni koje predvodi Kruz rekli su posle glasanja da nazad u Senat šalju modifikovani predlog budžeta, koji finansiranje „Obamakera“ ne ukida u potpunosti, već ga odlaže na godinu dana.

Pošto je vreme do ponoći isticalo, Senat se odmah sastao i već u pola deset, nakon brzog glasanja odbio predlog republikanskog Kongresa sa 54 glasova za i 46 protiv, vrativši tako svoju verziju predloga na novo odlučivanje u Predstavnički dom.

Istovremeno sa glasanjem, odvijalo se i političko lobiranje, pošto je predsednik SAD Barak Obama telefonom pozvao vođe republikanaca i demokrata u Predstavničkom domu i Senatu, apelujući na njih da izglasaju budžet kojim bi bila odobrena sredstva za već usvojeni zakon o zdravstvenom osiguranju.

Oko 23 časa uveče, Si-En-En je preneo da vođe republikanaca nude pregovore demokratama oko usvajanja budžeta, ali je ubrzo nakon toga prvi čovek Demokratske partije u Senatu Hari Rid za govornicom odbio taj predlog. Nakon neuspeha potencijalnih pregovora, Predstavnički dom više nije glasao.

U međuvremenu, predsednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim se osigurava da će pripadnici vojske SAD i Obalske straže dobijati plate tokom finansijske blokade vlade.

Nakon što ukidanje finansiranja vlade stupi na snagu, dve strane mogu da nastave pregovore i prekinu blokadu u trenutku kada se postigne dogovor o budžetu i finansiranju „Obamakera“.

Američka vlada je poslednji put, zbog neusvajanja budžeta krajem 1995. godine, bila blokirana tri nedelje.

(RTS)