018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Festival zadržao koncept

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Iako je Ministarstvo kulture odlučilo da država ne treba više da finansira „Nišville“, organizacioni odbor ovog jazz festivala uspeo je da pronađe modus kako da zadrži prepoznatljiv umetnički koncept.

Na sceni u Tvrđavi, od 15. do 18. avgusta, smenjivaće se muzika stranih i domaćih bendova, ali i glumaca. Ipak, građani smatraju da Nišville zaslužuje adekvatnu finansijsku podršku resornog ministarstva, jer predstavlja ne samo umetnički brend Niša, već i Srbije.

Komisija za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Srbije odlučila je da država ne treba više da finansira „Nišville“, sa obrazloženjem da festival tokom prethodnih godina nije imao jasnu programsku koncepciju. U organizacionom odboru ovog festivala kažu da je direktor Ivan Blagojević spreman da razgovara sa resornim ministrom, kako bi prestala manipulacija o projektovanom budžetu, kao i njihova komunikacija preko medija. U međuvremenu, Nišlije se ne slažu sa narušavanjem ugleda „Nišville-a“, jer, kako kažu, predstavlja festival od nacionalnog značaja.

Prema kalkulaciji organizatora „Nišville-a“, Niš je dobio manje od 1,5 posto ukupno raspodeljenih sredstava. Ako je za utehu ni jazz festivali u drugim gradovima nisu prošli slavno na konkurusu Ministarstva kulture. Najviše novca dobio je beogradski – dva miliona, a znatno manje valjevski, pančevački i festival u Kragujvecu. Podsetimo, Grad Niš je za jazz, kao i prošle godine, izdvojio sedamnaest miliona dinara, dok će još dva miliona biti obezbeđeno od sponzora. Ovim novcem organizacioni odbor „Nišville-a“ je uspeo da pronađe modus kako da zadrži prepoznatljiv umetnički koncept ovog muzičkog događaja, ali da su neke programske izmene bile neizbežne.

„Nišville-a“ će svakako biti, a na sceni u Tvrđavi od 15. do 18. avgusta nastupiće bendovi u čijim sastavima su i glumci. Jazz festival otvoriće „Big Band“ i Sergej Trifunović, a zatvoriti „Teatar Band“, čiju vokalnu liniju čine glumci Narodnog pozorišta u Nišu.

Listu muzičara upotpunjuju već najavljen i Bobby Carcasses, Kyle Eeastwood i Ron Carter. Za komplet karata ljubitelji džeza bi trebalo da izdovoje 3000 dinara, dok je cena pojedinačne ulaznice 1000 dinara.

 

 

Povezane vesti