018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Farmama stiže pomoć

Komentari: isključeni
Tagovi:

Ministarstvo poljoprivrede će, kako se najavljuje, na sledećoj sednici Vlade predložiti mere pomoći farmama, na kojima je registrovana zaražena stočna hrana. Predlog je da im se iz Robnih rezervi da po 300 kilograma kukuruza po grlu, mineral zeolit koji neutrališe aflatoksin, kao i da se proizvođačima plati mleko, čak i ako je neispravno.

Direkcija za robne rezerve završava kontrolu oko 170.000 tona kukuruza u javnim skladištima, i uzorci su, uglavnom, dobri, kažu u Ministarstvu poljoprvrede. Ipak, farme na kojima je registrovano prisustvo aflatoksina su zatvorene, ali ih država neće ostaviti na cedilu, kaže državni sekretar resornog ministarstva Danilo Golubović.

Sve dok se ne izmene propisi i prisustvo aflatoksina u stočnoj hrani ne usaglasi sa standardima za mleko, postojaće mogućnost da se afera koja traje dve nedelje ponovi. U međuvremenu, Uprava za veterinu preporučuje da stočari u ishrani grla koriste mineral „zeolit“, odnosno ekološki preprarat za detoksikaciju organizma.

Kako u našoj zemlji još nije završena nacionalna laboratorija za kontrolu ispravnosti mleka, vlade Srbije i Hrvatske planiraju da jedna takva ustanova iz Evroske unije bude određena kao referentna ustanova za analizu hrane. Prema najavama nadležnih, o tom predlogu će se odlučivati sledeće nedelje.

Povezane vesti