018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Fajon: Medijska situacija utiče na otvaranje poglavlja

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Potpredsednica Napredne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu zadužena za medije Tanja Fajon izjavila je da medijska situacija u Srbiji utiče na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.
„Istraživanja pokazuju da je srpsko medijsko okruženje nepovoljno za rad novinara, o čemu govore i brojni verbalni i fizički napadi na novinare, kao i činjenica da je sužen prostor za objektivno, profesionalno i kritičko izveštavanje. U više navrata sam upozoravala na ovu pojavu i to me i dalje puno brine“, navela je Fajon za Danas.
Fajonova ističe da se od Beograda očekuje donošenje primerenih i modernih zakona koji će se primenjivati i poštovati, kao i odgovornost svih segmenata društva koji na ovakav ili onakav način utiču na medijsku sliku.
Fajonova je izrazila zabrinutost zbog, kako je rekla, trenutnih događanja oko institucije srpskog ombudsmana i izrazila nadu da će se rešiti tako da ovaj organ može da obavlja svoje dužnosti bez smetnji i u skladu sa zakonom.
Upitana može li medijska situacija da utiče na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU Fajonova ukazuje da u EP budnim okom prate razvoj događaja, podsećajući da su naročito pažljivi kada je u pitanju medijska situacija.
„Kada govorimo o poglavljima 23 i 24 (pravosuđe, osnovna ljudska prava i pravda, sloboda i bezbednost) koja se tiču ljudskih prava, suzbijanja korupcije, bezbednosti, efikasnog sudstva i uopšte vladavine prava, to je sve vezano za medije i slobodu izražavanja. Stoga, smatram da stanje u medijima u Srbiji svakako utiče na otvaranje prvih poglavlja kao i na napredak države u evropskim integracijama uopšte“, rekla je Fajonova.

Tanjug 26.01.2015 09:12
Foto Tanjug, arhiva