018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Evropski parlament obavešten o nedemokratskoj proceduri

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Medijska udruženja uputila otvoreno pismo Evropskom parlamentu

Povodom juče usvojene Rezolucije o napretku Srbije u delu koji se odnosi na slobodu medija, Sindikat novinara Srbije, Kragujevačka inicijativa i Koalicija zaposlenih u medijima, čiji je član i Sindikat „Studija B“ obaveštavaju vas o sledećem:

1. Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima i Kragujevačka inicijativa podržavaju stavove Evropskog parlamenta da se mora obezbediti transparentnost vlasništva i finansiranja medija jer je to i naš zahtev. Insistiramo da se i nama, na način kako to funkcionie u zemljama Evropske unije, ne ograničava pravo da organizujemo regionalne i lokalne medije. Tu mogućnost, uostalom, garantuje Ustav Srbije ali i zakoni – o glavnom gradu i lokalnoj samoupravi.

2. Set medijskih zakona pripreman je u nedemokratskoj i netransparentnoj proceduri. U radnoj grupi za izradu nacrta medijskih zakona Predstavnici privatnih medija imali su više predstavnika, dok predstavnicima medija čiji su osnivači lokalne samouprave nije omogućen ni status posmatrača.

3.Od nacrta medijskih zakona ogradili su se i članovi radne grupe čija su imena navedena u rešenju br 119 -01-8 /2013-04 od 10.januara 2013. godine objavljnom na zvaničnoj web sajtu Ministarstva kulture http://kultura.gov.rs/docs/dokumenti/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-elektronskim-medijima-i-nacrtu-zakona-o-javnim-medijskim-servisima/resenje-o-obrazovanju-radne-grupe-za-izradu-radne-verzije-nacrta-zakona-o-elektronskim-medijima.pdf

Tokom javne rasprave stručnjaci navedeni u gorepomenutom rešenju obavestili su javnost da nisu učestvovali u izradi nacrta koji je predmet rasprave.

4.U Srbiji ne postoji socijalni dijalog u medijima što je, kao što vam je poznato, osnovni evropski standard. Novinari će biti slobodni samo ako imaju radnu zaštitu a nju pruža kolektivni ugovor.

U nadi da ćete nam pomoći podsećamo vas da u uslovima korupcije, siromaštva i straha nema slobodnih medija a a da bez slobodinih evropski standard. U privatnim medijima ne postoje sindikati iako su plate ispod zakonom garantovane minimalne standarde. Protivno zakonima Srbije u privatnim medijima radi se „na crno“: Radnici nisu prijavljeni nadležnim institucijama, neuplaćuju im se zakonom propisani doprinosi na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

5. Iako rade u izuzetno teškim uslovima, radnici u medijima ne smeju da se sindikalno organizuju iz straha da će izgubiti posao, a novi, u teškoj ekonomskoj krizi, neće naći. Zbog toga pristaju da rade u robovskim uslovima i prihvataju sve zahteve poslodavca. Cenzura i autocenzura su u dramatičnom porastu. Privatni mediji su vrlo često u vlasništvu partijskih funkcionera ili pod njihovim direktnim potronatom i služe za međusobne obračune.

6. Posebno podsećamo na katastrofalne rezultate privatizacije, gde je od 56 privatizovanih medija samo jedan pozitivan slučaj i to zato što u njemu rade – dva novinara. Zahtevom da se država povuče iz medija u Srbiji ćemo imati tajkunizaciju i tabloidizaciju medija od čega će najveću štetu imati javnost i profesija.

Od vas tražimo pomoć da se u Srbiji konačno uspostavi socijalni dijalog i u medijima jer novinari će biti slobodni medija, nema slobodnog društva.

 

Povezane vesti