018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Evropski lideri za jačanje sankcija Rusiji do kraja nedelje

Komentari: isključeni

Evropski lideri saglasili su se danas oko pooštravanja sankcija Rusiji do kraja sedmice zbog ukrajinske krize, izjavio je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona, preneo je Rojters.

„Premijer (Kameron) učestvovao je jutros u zajedničkom telefonskom razgovoru s nekoliko evropskih lidera: predsednikom (Evropskog saveta Hermanom) Van Rompejem, (nemačkom kancelarkom Angelom) Merkel, (francuskim predsednikom Fransoa) Olandom i (italijanskim premijerom Mateom) Rencijem“, rekao je portparol.

Evropski lideri su, prema njegovim rečima, razgovarali o sankcijama protiv Rusije u kontekstu ukrajinske krize i dogovoru da se pristupi implementaciji paketa sankcija, koji je usaglašen ranije ove sedmice.

Sankcije će stupiti na snagu po objavljanju u službenom glasniku Evropske komisije.

„Oni su se dogovorili da mere treba da budu objavljene do kraja sedmice“, rekao je portparol.

Pošto lideri zemalja EU juče nisu uspeli da se dogovore kada će početi sprovođenje dodatnih kaznenih mera, razgovor je bio odložen za danas.

Nemačka se zalagala za sprovođenje sankcija, dok je nekoliko drugih članica EU smatralo da ta odluka treba da bude odložena jer se primirje u Ukrajini za sada poštuje.

Diplomatski izvori su naveli da su uzdržane bile zemlje koje imaju bliske veze sa Rusijom, poput Italije, Austrije i Finske.

Članice EU su 6. septembra donele odluku o pooštrenju sankcija prema Rusiji, ali je njihovo stupanje na snagu odloženo zbog dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini.

Planirana poostrenja sankcija predviđaju blokade računa i zabranu putovanja u inostranstvo za oko još 20 osoba, privredne sankcije protiv ruskih državnih banaka, kompanija za proizvodnju oružja i energetskih preduzeća, kao i zabranu izvoza tehnologije za eksploataciju nafte i druga ograničenja.

(Tanjug)