018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Evropski dan jezika obeležen u Gimnaziji „9. maj“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine i redovno ga obeležava 47 država članica. U Gimnaziji “9. maj” ove godine obeležen je prvi put čitanjem pesme “Ako” Radjarda Kiplinga na sedam različitih jezika, koliko se u ovoj školi uči. Profesorke jezika su za svoje učenike pripremile i slatkiše iz zemalja čije jezike predaju.

U Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što čini oko 3 procenta ukupnog broja jezika. U svetu se govori oko 7000 jezika. Mnogi Evropljani govore samo jedan jezik, ali je činjenica da najmanje jedna polovina svetskog stanovništva govori dva ili više jezika. Gimnazija “9. maj” prvi put obeležava dan jezika, a sudeći po interesovanju učenika i angažovanosti profesora koji predaju 7 jezika u ovoj školi, obeležavanje ovog dana postaće tradicionalno.

Osim kazivanja stihova poznate pesme Radjarda Kiplinga “Ako” na 7 evropskih jezika, profesorke su svojim učenicima pripremile i tradicionalne slatkiše zemalja čije jezike uče. U Evropskom danu jezika, osim u latinskom, nemačkom, italijanskom, ruskom, engleskom, francuskom i, naravno, srpskom jeziku, uživalo se i u engleskoj piti, brusketima i kroasanima.

Povezane vesti