018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Evropa je kolektivno kriva za smrt migranata

Od:
Komentari: isključeni

PARIZ – Evropa je kolektivno kriva što je dozvolila da na stotime migranata umre na Mediteranu, ocenio je danas osnivač humanitarne organizacije „Lekari bez granica“ i bivši francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner.

„U ovom slučaju, Evropa je kriva jer nije pomogla osobama u nevolji, to je naša sramota“, kazao je Kušner u intervjuu za Pariske novine.

On je dodao da je to kažnjivo prema francuskom zakonu.

„Pre bilo čega drugog, pružimo uže spasa ljudima koji se dave formiranjem evropske spasilačke flote od 28 članica EU, od kojih svaka treba da obezbedi po jedan brod“, kazao je Kušner.

Pošto je 700 migranata izgubilo život, jer se njihov brod prevrnuo u Mediteranu, raste pritisak na Evropu da odbaci antimigrantske predrasude i pronađe novac da im pomogne, dok traju previranaja u Libiji i najgora kriza na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Izvršni direktor agencije za pograničnu kontrolu EU Fronteks Fabris Legeri rekao je za Radio RTL da je, od kad je uspostavljen program Triton za zaštitu granica 1. novembra, njegova agencija pomogla da se spase trećina svih migranata na Mediteranu.
Tanjug 20.04.2015 10:47
Foto reuters