018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Evakuacija rudara u toku, Donbas bez struje i vode

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Vlasti samoproglašene republike Donjeck na istoku Ukrajine saopštile su da je u rudniku Aleksandar Zasjadko ostalo 576 zarobljenih rudara kada je zbog granatiranja došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom.
Prema rečima predstavnika vlasti u Donjecku Edvarda Basurina, deo rudara je izvučen na površinu, ali se pod zemljom nalazi još 328 zarobljenih, dok su dve osobe ranjene prilikom granatiranja rudnika, prenela je agencija Tas s.
Basurin je izjavio novinarima da je usled granatiranja došlo do oštećenja dve trafo stanice, zbog čega je prekinuto snabdevanje u regionu Donjecka strujom, ali i vodom.
On je ranije danas izvestio da je granata pala na rudnik Skočinski i da je zarobljeno 375 rudara.
Iz bolnice u Donjecku saopštili su da je tokom bombardovanja grada povređeno 60 civila koji su smešteni na lečenje.
Direktor preduzeća “Luganskvoda” Sergej Mahurenko potvrdio je da je došlo do prekida vodosnabdevanja u regionu Luganska, gde je više naseljenih mesta ostalo bez vode.
On je objasnio da njegovo preduzeće ne može da obavi kontrolu i popravke vodovodne mreže, budući da se vodozahvat i deo sistema nalazi na teritoriji koju kontrolišu kijevske snage, koje prema njegovim rečima namerno prekidaju dovod vode.
Vlasti Luganska obratile su se danas predstavnicima OEBS, zahtevajući da utiču na kijevske vlasti i da od njih zatraže da normalizuju vodosnabdevanje.

Ukrajinska vojska granatira liniju fronta u Donjecku

Ukrajinska vojska granatira od sinoć pozicije proruskih snaga u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine, pri čemu je poginulo 15 ljudi, saopštio je ministar odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vladimir Kononov.
On je istakao da je delovanje ukrajinske vojske bilo unapred planirano, prenela je ruska agencija Tas s.
„Njihov je cilj da ne sprovode mirovne dogovore i ovo je pokušaj da se pokaže da je situacija izmakla kontroli“, rekao je on.
„Naše pozicije su pod udarom vatre duž cele linije fronta, u Širokinu, Jelenovki i Marinki. Granate koje koriste su kalibra od 120, 122 i 152 milimetra. Mi sprovodimo odbranu sedam sati“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, u napadu ukrajinske vojske poginulo je 15 ljudi i to od jutros od 3 sata i 45 minuta i da su među žrtvava i proruske snage i civili.
Predstavnik ministarstva odbrane NR Donjeck Eduard Bašurin rekao je da njegove snage nisu izvele nikakvu ofanzivnu akciju već su „preduzete odgovarajuće mere da bi se sprečio genocid naroda Donbasa“.
Prema njegovim rečima, naređenje da se granatiraju gradovi i sela samoproglašene NR Donjeck izdali su komandanti ukrajinskih oružanih snaga.
„Jedino komandanti ukrajinskih oružanih snaga mogu izdati naređenje da se otvori vatra“, rekao je on.

Tanjug 03 Jun 2015 16:15
AP Photo/Mstyslav Ćernov