018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Eurobasket 2013: Francuzima zlato, Toni Parker najbolji igrač

Košarkaši Francuske su prvi put u svojoj istoriji postali šampioni Evrope. U finalu Eurobasketa 2013. „trikolori“ su ubedljivo savladali Litvaniju sa 80:66.

Poslednjih pet minuta druge četvrtine ispostavilo se, bili su presudni. Francuska je napravila seriju od 21:3, stekla 16 poena prednosti (50:34), koje Litvanci do kraja nisu uspeli da ugroze. Batum sa 17, Diao sa 15 i Parker sa 12 poena, predvodili su Francusku do evropskog trona, dok su u Litvaniji najefikasniji bili Kleiza sa 20 i Kalnietis sa 19 poena.

Košarkaši Španije su osvojili bronzanu medalju posto je u mecu za treće mesto „crvena furija“ ubedljivo savladala Hrvatsku rezultatom 92:66. Hrvati, koji ni posle 18 godina nisu uspeli da osvoje medalju na nekom velikom takmičenju, bili su ravnopravan rival samo do finiša druge četvrtine, kada su Španci pobegli na dvocifrenu razliku. Najefikasniji kod pobednika bili su Ljulj sa 21 poenom, Gasol sa 17 i Klaver sa 16. U Hrvatskoj su bolji od ostalih bili Bogdanović sa 22 i Ukić sa 12 poena.

Toni Parker je proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva. Prva zvezda novog evropskog prvaka, Francuske, nije imao pravu konkurenciju u izboru za MVP igrača ovogodišnjeg Eurobasketa. Pored Parkera, u idealnu petorku šampionata izabrani su Goran Dragič (Slovenija), Bojan Bogdanović (Hrvatska), Linas Kleiza (Litvanija) i Mark Gasol (Španija).

Povezane vesti