018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU uvodi kvote za imigrante

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Evropska unija namerava da uvede kvote zemljama članicama kako bi se teret zbrinjavanja imigranata ravnomernije rasporedio, piše danas britanska štampa.

Londoski Tajms i Gardijan došli su do plana za uvođenje kvota koji će Evropska komisija objavitiu sredu, a po kome će svakoj od 28 članica unije biti određeno koliko migranata mora da primi.
Prema trenutno važećem sistemu, sav teret zbrinjavanja migranata koji poslednjih godina u velikim brojevima stižu sa Bliskog Istoka pada na zemlje u koje oni prvi stignu, a to su najčesće Italija, Grcka i Malta.
“EU je potreban stalni mehanizam za podelu odgovornosti za zbrinjavanje velikog broja izbeglica i azilanata među zemljama članicama”, piše u planu koji je objavio Tajms.
Nemačka, Francuska, skandinavske zemlje, kao i one koje trenutno imaju veliki priliv izbeglica, su spremne da podrže plan, ali iz Britanije i Mađarske stižu najave da će se žestoko boriti protiv novog sistema.
Londonski Tajms u redakcijskom uvodniku kaže da će kvote za izbeglice izvesno podstaći premijera Dejvida Kamerona da ranije raspiše referendum o izlasku Britanije iz EU, dok je iz Houm Ofisa (britanskog ministarstva unutrašnjih poslova) već stiglo saopštenje da je prisilno primanje izbeglica neprihvatljivo.
Mađarski premijer Viktor Orban, koji je već uzvitlao prašinu svojom namerom da uvede radne logore za izbeglice je izjavio daje plan EU “lud i opasan” i da će mu se suprotstaviti svim sredstvima.

Tanjug
11 Maj 2015 09:10