018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU usvojila novi sistem kontrole granica

Komentari: isključeni

Ministri Evropske unije zaduženi za evropske poslove odobrili su u utorak uspostavljanje novog sistema nadgledanja granica Unije, nazvan Jurošur (Eurosur).

Tim sistemom, koji treba da stupi na snagu u decembru, biće pooštrena kontrola spoljašnjih, kopnenih i vodenih granica „šengenskog“ prostora.

On će omogućiti zemljama članicama EU da razmenjuju operativne informacije i saradjuju medjusobno i sa Fronteksom, evropskom agencijom koja koordiniše pogranične službe, kako bi se smanjio broj migranata koji ilegalno ulaze u EU.

Evropski parlament već je dao načelno odobrenje za uspostavljanje Jurošura.

Taj sistem će omogućiti brzu razmenu informacija medju organima za nadglednaje granica i telima za potragu i spasavanje kao i razmenu informacija i saradnju sa trećim zemljama.

„Jurošur će postati jedan od osnovnih sredstava EU da bi se izbegle na primer tragedije na moru kakve su dogadjale u blizini ostrva Lampeduza“, saopštili su evropski ministri.

Međutim, neki od poslanika sumnjaju u efikasnost Jurošura. „Ne treba nam novi sistem, već sistem za spasavanje imigranata na moru“, rekla je nemačka poslanica iz redova Zelenih Franciska Keler u raspravi u Evropskom parlamentu.

(Beta)

Povezane vesti