018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU: Nove sankcije Rusiji, Moskva: Zabrana letova nad Rusijom

Komentari: isključeni

Evropska unija nastaviće danas sa procedurom uvođenja novih, dodatnih, sankcija Rusiji, uprkos varljivom prekida vatre na istoku Ukrajini, saopšteno je iz Evropske komisije. Iz Moskve stiže upozorenje da će odgovoriti asimetričnim merama, kao što je zabrana preletanja stranih kompanija preko ruske teritorije.

„Paket (novih sankcija) trebalo bi da formalno sprovedu države članice EU putem pismene procedure kasnije danas“, rekla je portparolka Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen novinarima.

Detalji vezano za primenu paketa daljih sankcija Rusiji biće najkasnije sutra objavljeni u zvaničnom dokumentu EU, dodala je Ahrenkilde-Hansen, prenela je agencija Rojters.

Vodeći ruski proizvođaci nafte i operateri naftovoda – kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft stavljene su, već, danas na evropsku „crnu listu“ uz zabranu prikupljanja i pozajmljivanja kapitala na evropskim tržištima, izjavio je danas jedan neimenovani evropski diplomata.

Prema tvrdnjama istog izvora, evropski veto na pozajmljivanje novca za ruske kompanije odnosiće se na firme sa obrtom od preko bilion rubalja (26,95 milijardi dolara), od čega polovina prihoda potiče od prodaje ili transporta nafte.

Međutim, evropskim sankcijama nije pogođen najveći svetski proizvođač gasa – ruska kompanija Gasprom.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je sinoć da će EU preispitati odluku o pooštravanju sankcija Rusiji ukoliko se prekid vatre u Ukrajini održi i počnu mirovni pregovori.

„Primetili smo da je Rusija spremna za ozbiljne pregovore. Mi smo spremni da preispitamo te sankcije ako prekid vatre bude trajan i ukoliko mirovni pregovori počnu“, rekao je Van Rompej i dodao da je prekid vatre važan, ali je samo prvi korak u smirivanju krize.

U slučaju da Ruskoj Federaciji bude uveden još jedan set sankcija, u oblasti energetike ili finansijskom sektoru, Moskva će biti prinuđena da odgovori asimetrično, na primer, restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom, izjavio je danas ruski premijer Dimitrije Medvedev.

Medvedev, je u intervjuu za ruski ekonomski dnevnik „Vedomosti“, naveo da promena maršrute letova može dovesti do bankrotstva mnogih aviokompanija, koje se i onako nalaze na ivici opstanka, preneo je Glas Rusije.

„Zapadne zemlje treba pitati da li će biti novih sankcija Moskvi i ukoliko uvedu sankcije vezano za energiju ili dalja ograničenja za naš finansijski sektor, mi ćemo morati da asimetrično odgovorimo.

Na primer, ograničenja u transportnoj sferi. Polazimo od toga da imamo prijateljske odnose sa našim evropskim partnerima, tako da nebo iznad Rusije je otvoreno za sve letove, ali ako se uvedu sankcije, odgovorićemo“, objasnio je Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, to nije poželjna varijanta razvoja događaja, jer ratovi sankcijama ne nude mir u Ukrajini, već naprotiv ugrožavaju globalni sistem bezbednosti, upozorava Medvedev.

„Većina političara to zna. Ipak, postoji izvesna inertnost mišljenja i nažalost želja da se koristi sila u međunarodnim odnosima. Nadam se da ovo nije ono čemu naši zapadni partneri teže i da nema umobolnih među donosiocima političkih odluka“, rekao je Medvedev.

On je naglasio da su sankcije „uvek mač sa dve oštrice“ i po pravilu, one ne donose pozitivne rezultate, javlja ruska agencija Itar Tas s.

Govoreći o krizi u Ukrajini, ruski premijer je rekao da se nada da će kriza na jugoistoku te zemlje biti rešena i dodao da „dobra volja i delikatan rad“ svih strana biće potreban da se očuva mir.

„Nažalost, ukrajinski kriza se nastavlja. To je veoma ozbiljna drama. Ali se nadam da će se rešiti, ukoliko ukrajinsko rukovodstvo ima dobre volje i predlozi Rusije se primene. Tako delikatan rad u cilju očuvanja mira, sada, treba da bude sproveden. Nadam se da će funkcionisati.“, rekao je Medvedev.

Premijer Medvedev je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin predložio mirovni plan pre nekoliko dana i da se „čini“ da ga je Ukrajina prihvatila, pošto su proruske snage, takođe, prihvatile plan, mada s nekim rezervama.

(Tanjug)

Povezane vesti