018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

EU: Ne možemo da sprečimo nove terorističke napade

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Nema načina da se spreče novi teroristički napadi poput onih koji su se prošle nedelje dogodili u Parizu, izjavio je danas koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil de Keršov.
„Ne možemo da sprečimo 100 odsto takvih napada“, izjavio je De Keršov, a prenela agencija AFP.
On je dodao da rešenje nije u zatvorskim kaznama za džihadiste koji se vraćaju u Evropu iz Sirije i Iraka, pošto se pokazalo da su zatvori postali „masovni inkubatori“ za radikalizaciju.
„Pretnja je i dalje ozbiljna“, istakao je De Keršov, koji se u Parizu u nedelju sastao sa ministrima evropskih zemalja, SAD i Kanade zaduženima za bezbednost.
De Keršov je podsetio da je džihadistička organizacija Islamska država, čija su uporišta u Siriji i Iraku meta vazdušnih napada SAD i saveznika, saopštila da namerava da izvrši napade na ciljeve u Zapadu, kao i da „značajno oslabljena“ Al Kaida želi da izbegne potcenjivanje.
On je upozorio i da sirijska filijala Al Kaide, Al-Nusra Front, traži nove članove, odnosno Evropljane koji dosad nisu optuženi ili sumnjičeni za radikalne aktivnosti, kako bi izvodili napad u Evropi.
U napadu koji su prošle nedelje u Parizu izveli islamisti je poginulo 17 ljudi, a najsmrtonosniji napad, sa 12 žrtava, odigrao se u redakciji satiričkog nedeljnika „Šarli ebdo“.
Tanjug 13.01.2015 15:49
AP Photo/Jacques Brinon